“Dürüst sandığınız pek çok insan eline fırsat geçmeyendir” der bir cümlede. “Gerçek dürüstlük hiç kimse görmüyorken de doğru olanı yapmaktır” der bir başkasında da.

Üzerinde uzun uzun düşünülebilecek söylemler. Öyle ya , herkes çalar hayatta, kimi kiminin ömründen, kimi emeğinden, kimi de parasından… Herkes kabının çeşitliliğinde.

Çürük çarık sebze meyveyi çaktırmadan torbaya dolduran pazarcı, kıymanın içerisine tavuk eti karıştıran kasap, insan sağlığına zararlı olduğu halde gıda malzemelerinin geçişine izin veren görevli, ancak özel muayehanesine gittiğinizde ameliyatınızı öne alan doktor, işçinin fazla mesaisini ödememek için kırk dolap çeviren patron, şirket imkanlarını özel işlerine kullanan personel… Örnekler uzar da uzar.

Bir de çok komiktir ki bazı kimseler için “Ama çok dürüst” deriz sanki lütufmuş gibi. “Şöyle şöyle şöyle ama çok dürüst”. Bu zaten lütuf değil ki olması gereken. Bu cümleleri kurduğumuz kişiler varsa oraya da bir göz atalım derim. Zaten olması gereken bir şeyi lütuf gibi görerek karşılığında göz ardı ettiklerimize.

Hırsızlık sadece para, mal çalmak değildir. Hırsızlığı yapanın da, hırsızlığa uğrayanın da sınavıdır aynı zamanda. İçerisinde görülmesi gerekenleri barındırır. Ödüller de sınavların yanı başında beklerler. Hoş ödül kavramı da herkese göre değişir. Kimine göre paradır bu, kimine göre başka bir şey. Bazen gözle görülen, bazen görülemeyen.

Bir de ardından helalleşmeler gelir ki bu da ayrı bir komik. Vicdanı rahatlatmak için alınan helallikler. Canı yanmış olanın, gönülden razı olmayanın dilinden çıkan helallik kabul olur mu? Yeter mi kayıpları telafi etmeye?

Bir de bakalım kendimize, Yağmaladığımız, yağmalandığımız yerlere. Nerde başlar bu hikaye. Gemisini yürüten kaptanları taçlandırdığımız yerlere. Gemi yürüsün de nasıl yürüdüğü önemli değil zihniyetlerimize. Balık baştan kokuyor sanki de , nefesimizi tıkamadığı sürece önemsemezken, nefes alamaz hale geldiğimizde çığırtkanlaşıyoruz.

“Gerçek dürüstlük hiç kimse görmüyorken de doğru olanı yapmaktır”

Vicdanı zekasından büyük nesillere umutla ve sağlıcakla… http://burcusemizofficial