Bursa'da 'Dumansız hava sahası’nın sağlanması amacıyla kapalı alanlarda sigara içilmesine yönelik denetimlerin yetersiz kaldığı yönünde ciddi tepkiler var.

Şehrin göbeğinde bazı eğlence mekanlarında sigara yasağının delinmesine rağmen yeterli denetimlerin yapılmadığı ve cezaların kesilmediği yönündeki iddialar karşısında yetkililer de lal oldu.

Ne valilik ne de İl Sağlık Müdürlüğü, denetimlerin içeriğine dair son ay ve yıllarda herhangi bir istatistiki bilgi paylaşmaması da dikkat çekiyor.

 Adeta 'dostlar alışverişte görsün' misali yapılan denetimler yetersiz kalınca, bundan cesaret alan işletmeciler de yasağa kulak tıkadı.

Tütün ürünlerinin tüketilmesi ülkemizde yaygın bir alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu da beraberinde getiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Ak Parti hükümetiyle birlikte sigara tüketiminin engellenmesine yönelik ciddi adımlar attı.

Sağlık Bakanlığı'nın; 19 Temmuz 2009 tarihinde 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun Uygulanması Genelgesi yürürlüğe girdi. 

Kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde ve lokantalarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklandı.

İkamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesinin önüne geçmek için ülke genelinde denetim seferberliği başlatıldı.

İlk yıllarda pürüzsüz ilerleyen denetimler, son zamanlarda aksamaya başladı. Bursa'da, kapalı alanlardaki sigara yasağının delindiğini sağır sultan bile duydu; ama bir tek yetkililer duymadı.

Özellikle alkollü mekanlarda sigara yasağına yeterince uyulmadığı belirtiliyor.

Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılıyor.

Bursa'nın oksijen kaynağı Kültürpark'ta bile birçok eğlence mekanının kapalı alanında sigara içilmesi tepkilere sebep oluyor.

Konuştuğum bir vatandaş, "Eğlenmek amacıyla gittiğim mekanda püfür püfür sigara içiliyor. Denetimler yapılıyor; ama gece yarısından sonra galiba yasak kalkıyor ki işletmeciler sigaraya müsaade ediyor. Gerçi, toplumda o kadar sorun var ki sigara yasağına sıra gelmiyor.”

Vaziyet bu, neresinden tutarsanız elinizde kalan, yasakları hatırlatmakla görevli olanların umursamadığı bir şehrin acınacak hali.