Önceden her mahallede bile olmayan zincir marketler, artık her sokak arasında.

Ticaretin ruhunu, şuurunu yok ettiler.

Bu kokuşmuşluğa göz yuman iktidar, esnafın anasını ağlattı.

Sonra devamı geldi,

Meslektaşlarının kan kustuğunu bilen bir takım zevat ve vatandaş hiç umursamadan, mağazalarını, dükkanlarını garanti kira penceresinden bakarak üç harflilere kiraya verdiler!

Şimdi tribünlere oynayan bazıları ise esnafı korumalıyız sloganları atarak, toplantılar düzenliyor.

Geçenlerde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, heyecanını yitirmiş, torun sevmesi gereken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in konuk olduğu, Kapalıçarşı kuyumcuların işgaline uğrarken, düğün, nikah ve sünnet davetlerine giden BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit’in de katıldığı, 70 birlik ve federasyon başkanı, oda başkanlarıyla bir araya geldi.

Bozbey, buradaki ihtiyar heyeti uyuklarken, “Eskiden annemiz bir yere gittiğinde evin anahtarını bakkala veya fırına bırakırdı. Ya da evde kimse yokken bir şey için para bırakacaksa bakkala veya fırına emanet ederdi. Gerçek esnaflık böyle bir şeydir. Teknolojinin gelişmesi, dükkânların mini markete, mini marketlerin süper markete dönüşmesiyle esnaf ile halkın arasına balyoz indi. Biz bu balyozu kaldırıp esnafla halkı tekrar barıştırmak istiyoruz. Esnafın daha güçlenmesini, genel ve mahalli ekonomiye de daha fazla yön vermesini sağlamak için bu kurumlara sahip çıkmalıyız” dedi.

Sonrasında nüfusu 8 bine gerileyen Büyükorhan’daki 3 büyük marketi örnek gösterdi.

Esnafı koruyan adımlar atılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Şimdi buradan Mustafa Bozbey’e bir çağrı yapmak istiyorum.  

CHP Bursa örgütünü de bilinçlendirerek, kentimizde yaşayanları, üç harfli marketlere işyerlerini, mağazalarını kiraya vermemeleri için seferberliğe davet etmeliler.

Bozbey, Türkiye’nin parmakla gösterdiği başkan olmalı, “sağlığında heykeli dikilecek adam” edasıyla esnafın kanını emen zincir marketlerle ilgili elinden geleni ardına koymamalı.

Her gittiği açılışta, meclis toplantısında, ziyaretlerde üç harflilerin “bakkal amcayı sırtından hançerlediğini” dile getirmeli.

Dolayısıyla,

Karanlık odada dolaşan kara kediyi yakalamak için ışıkları açmak gerekiyor.

Diğer tarafta “Tarihi çarşılar” diye söze başlayan, hava atanlara sormak lazım; Kapalıçarşı’nın kuyumcuların büyülü ışıltılarıyla ruhundan koparılışının sorumlusu kim?

Yerli ve yabancı turistler bu atmosfer içinde mi, kentimizde en az 2 gün konaklayacak?

Başkan Bozbey’in ekibi, Mustafa’nın yükünü azaltmalı; Bursa’nın çözülecek sorunlarını masaya yatırıp, pratik adımlarla çözmeliler.

Evet, icracı olan iktidar ve Ticaret Bakanlığı’dır ama kesinlikle ve kesinlikle üç harfli marketlerle ilgili bir şeyler yapılmalı.

AK Parti hükümetinin ezberini bozmak CHP’li Büyükşehir’e nasip olabilir.

Ölmeden mezara konan esnafa, kefen yırttırmak çok zor değil!