Bursa’nın dağ ilçeleri çok uzun yıllardır hızla insansızlaşıyor.

Bunun en büyük sebebi, tarım ve hayvancılık yapanların girdi maliyetleriyle baş edememesi.

Yaşanan sıkıntıları, feryadı iktidarların ciddi şekilde masaya yatıramaması, dert edinmemesi kaçınılmaz sonu hazırladı.

Son yıllarda AK Parti iktidarı, kırsal turizmle birlikte, kırsala yatırımlar yapmak için çaba sarf ediyor. Amaç tersine göçü özendirmek ama

Üretim yapmak isteyenlerin karşısına çıkan hayat pahalılığı istenilen neticeyi ortaya çıkarmaya engel oluyor.

Dün Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Merinos Gölpark’ta basın toplantısı düzenledi. Programın amacı, Kocayayla’da yapılacak olan Türk Dünyası Ata Sporları Şenlikleri idi.

Başkan Keskin, AK Parti Keles ilçe başkanı Özcan Yeni ile Keles Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ali Mersin’in de katıldığı toplantıda, hazır fırsatını bulmuşken ilçeye yapılan yatırımları uzun uzun anlattı.

Altyapıdan, üst yapıya, yolların genişletilmesinden, katı atık tesislerinden, kültür evine, kesilen kiraz ağaçlarının yerine dikilecek olan fidanlara, zam yağmuru karşısında vatandaşın belini bükmeye, bütçesini sarsmaya başlayan doğalgazın ilçeye getirilmesine, Keles’te meyve toplayacak işçi olmadığı için şehirden gelen emekçilerin barınacağı misafirhane, Bungalov evler ve daha birçok hizmetten bahsetti.

Mesela Kocayayla’daki Bungalov evlerinin kırsal turizme büyük katkısı olduğunu, 250 bin liralık yatırımla 8 ay içinde 830 bin liranın belediyenin bütçesine girdiğini söyledi.

Başkan Keskin, bu sene Gıda Tarım Bakanlığı destekleri ve projelendirmeleriyle Keles kirazının kilosu 60 liraya kadar alıcı bulmuş. Çilek’te ise seracılık gelişmeye başlamış. Yılın 8 ayı tarlasından, dalından Uludağ Çileği yenilebilir hale gelmiş.

Yanı sıra, kadın kooperatiflerine destek verdiklerini belirten Mehmet Keskin, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım il müdürlüğüyle yaptıkları ortaklaşa çalışma sayesinde geçmiş yıllarda 5 ile 6 lira arasında değişen Çörek Otu kilo satış fiyatını, otların temizlenip ayrıştırılması makinesi ve sistemini kurduktan sonra 30 liraya çıktığını aktardı.

Bütçelerinin 12 milyon olduğu ve bu rakamın yüzde 70’ini personele ödediklerini kaydeden Keskin, yatırım desteğini Büyükşehir’den aldıklarının altını çizdi.

***

Bu tabloyu aktardıktan sonra gelelim asıl meseleye.

Eğitimci kökenli Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, kırsaldan kente göçle ilgili sorulan bir soruya, aynen şu cevabı verdi: “Bizim göçü önlemek gibi bir şansımız yok. Kırsaldan şehre göç, Keles’in, Orhaneli’nin ve tüm ilçelerin ortak problemi.”

Allah aşkına Mehmet Hocam, eğer siz tarım, hayvancılık, kırsal turizm diyorsanız, Keles’te doğanları bu coğrafyada doyurmak, ilçeden göç etmemeleri için gecenizi- gündüzünüze karıştırmak zorundasınız.

“Bizim göçü önlemek gibi bir şansımız yok” demek, kabul edilebilir bir çıkış değil.

Bir zamanlar Marmara’nın en kıymetli, kaliteli çileği, kirazı, küçükbaş hayvanının yetiştiği bu topraklarda yaşayanlar, yetiştirdiklerinden para kazandığı için Bursa’nın Sırameşeler, Gaziakdemir, Soğanlı mahallelerine göç etmeyi düşünmediler.

Şimdi siz, Keles’te meyve toplayacak işçi bulamadığınız için kentten işçi getiriyor, yetmemiş gibi onlara kalacak yer inşa ediyoruz diyerek,

“İnsanlar mutlu olduğu yerde yaşar” diyorsunuz Başkan,

Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve mantıklı olun, Keles’te daha 1,5 yıl önce 130 liraya aldığı yemin çuvalı şimdi 380 TL olduğu, hayvancılıktan para kazanamadığı için üretimden çekilenler, kentte asgari ücretle çalışınca nasıl mutlu olacaklar?

Sizin, yerel ve genel iktidarın görevi, düsturu, sloganı, “insanı mutlu ve huzurlu şekilde yaşatmak” değil miydi?

Keles’in köyleri veba salgınına uğramışçasına boşalması, hepimizi kahretmesi gerekmiyor mu?

Biliyor musun Keskin Başkan, her türlü imkan olmasına rağmen Türkiye, 40 yıl önceki hayvan varlığını, onlarca desteğe, teşvike rağmen elde edemiyor…

Tarım yoksa biz yokuz, başkan.

Hayvancılık yok olunca, yok olacağız…

Gelin ahir ömrünüzde, 2024 seçimlerine kadar Türkiye’nin imreneceği, en ücra köşesinde yaşayan az sayıdaki insanın kıskanacağı hayvancılık ve tarım adımlarını atın.

Bursa’da yaşayan Keleslileri, doğdukları topraklarda doymalarını sağlayan, girdi maliyetlerini düşüren projeler düşünün.

Özellikle gençleri yeniden tarıma ve hayvancılığa özendirmek gerekiyor.

Böylelikle, sizin, bizim insansızlaşan köylerimizde yeniden tersine göçle, koyunlar melesin, ekilmeyen tek bir metrekare tarla kalmasın, her alanda kiraz ağaçları sarı lira gibi parıldasın.

Üreticiye yoncayı, samanı, yemi, tarlasını sürerken mazotu, gübreyi, ilacı düşük fiyata vermek için çaba sarf etmek sizin probleminiz olması gerekiyor.

Hollanda’yı hayal edin, Keskin Hocam. Bu ülkedeki çiftçilerin köylerinde nasıl mutlu, zengin ve huzurlu olduklarını araştırın.

Yoksa insanı göç eden Keles’e katı atık tesis yapmanın, kültür evini senede bir kere misafirlere açmanın hiçbirimize faydası yok.

Görüyorsunuz işte, meyveleri, çileği toplamak için Keles’te adam bulamıyorsunuz, şehirde işçi getirmek zorunda kalıyorsunuz.