Bursa’nın kaldırımı bol, renkli sokaklarında cilli (misket) oynayan çocukları vardı. Mahalleler cıvıl cıvıl idi. Komşular kandillerde lokma pişirir herkes bir birine ikram ederdi.
Hıdırellez akşamı kocaman ateşler yakmak için oradan, buradan kamyon, araba hatta traktör lastikleri getirilirdi.
Tommiks, Teksas çizgi romanları para bandıyla bantlanır, cilalanır 2 metre uzaktan para atışı yapılır, kitaba para konduranlar sahibi olurdu.
Birçok evin bahçesindeki erik, dut ve ayva ağaçları insanların doğal olmasına katkı sağlardı.
Üç tekerlekli seyyar dondurmacıların, pamuk helvacıların başına üşüşürdük. Macuncuların maharetlerini ilgiyle izlerdik. İki kutlu bayram şahittir, Fevzi Çakmak’ta, Altıparmak’ta girmediğimiz apartman, kapısını tıklatmadığımız daire, ev kalmazdı.
Artık, hakikatten çok uzağız, o sokaklar yok, erik ağaçları da yok anne!
***
Bu şehri adeta altüst yaptılar, her yanı betonlaştırdılar.
Eskiyi geri getirmek çok zor değil.
Tarih ve turizm şehri diye slogan atanlar, ufak dokunuşlarla çocukluğumuzun sokaklarını geri getirmeleri mümkün.
Bunu, Bursa’ya daha çok turist gelsin diye yapabilirsiniz. Kaldırımları, rengârenk boyalı evleri olan sokakları yeniden görebiliriz, gerçekten görebiliriz.
Osmangazi ilçesi Tayakadın Mahallesi sokaklarına bir göz atın. Reyhan ve Maksem’i yeniden keşfedin. Sadece biraz tefekkür ile kafanızı kaldırarak var olanlara biraz rötuş, ufak dokunuşlar yaparak, dünyanın farklı ülkelerinden turistleri, Bursa’nın büyülü kaldırımlarında gezdirip, tek katlı rengarenk evlerini fotoğraf tutkunlarının uğrak mekanı yapabilirsiniz.
‘Canla başla’ Bursa’ya hizmet ettiğini söyleyen, asrın illeti korona nedeniyle hastanede tedavi gören Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; taburcu olduktan sonra yukarıda saydığım semtleri sana gezdireyim. Kadim şehre basit dokunuşlarla imzanı atabilir, tarihe ancak bu şekilde geçebileceğin düşüncesindeyim.
Bakın Küba’ya, şehirlerinin sokaklarını nasıl koruyorlar, kaldırımlarını da. Yaşları en az 60 olan, Chevrolet, Ford, Pontiac, Buick, Dodge, Studebaker ve Plymouth marka Amerikan otomobilleriyle ülke turizmine katkı sağlıyor, Fidel Castro’nun yurttaşları.
Hadi söyle, ne olur söyle, bizim neyimiz eksik, neden liyakatli olamıyoruz, Kamil!