Günü çok hızlı yaşayanlar da var, yaşamaktan bıkanlar da.

Canı ne istiyorsa yiyen, giyen, alan, aklı estiği yere gidenler de.

Tabi bu kategoridekilerin sayısı çoğunlukta değil.

Çoğunluk, ayın sonunu getirmenin derdinden kurtulamıyor; okuyamıyor, düşünemiyor. Dolayısıyla eleştiri ve proje üretmekte de sıkıntı çekebiliyorlar.

Ama yöneticilerin objektif yaklaşımları bazı sorunları ortadan kaldırabilir.

Dün sabah,

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, Recep Altepe’nin şehre kazandırdığı Mihraplı Kent Parkı’nda vatandaşlarla birlikte sabah yürüyüşü yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çok önemli bir öneride bulundu.

 

Toplum sağlığını korumak adına “şehrimizin cadde ve sokaklarının belirli süre yayalara bırakılması.”

Başkan Bozbey, trafikten arındırılmış, motosiklet gürültüsü, düğün magandalarını üzen,  egzoz dumanından uzak şekilde belirlenmiş olan yolların halka açılması, bisikletlerle farkındalığın oluşturulmasını arzu ediyor.

Tabi bu hareketsizlik haftası sürecinde, Mihraplı Parkı’nda bir hafta boyunca sabah yürüyüşleri, güvenli bisiklet ve e-skuter sürüş eğitimi, voleybol, mini golf, çocuk survivor parkuru, okçuluk, satranç ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek. Hafta kapsamında Atatürk Caddesi’nde “Arabasız gün etkinliği”, Osmangazi, Nilüfer ve Mudanya’da “Yeşile pedalla bisiklet turu”, Merinos’ta “Bursa'da paylaşımlı kamusal alanlarda şehri birlikte yaşayalım” temalı paneller gerçekleşecek.

Mustafa Bozbey’in çocukları, gençleri ve her yaştan insanın sağlığını ön plana çıkaran, bazı yolların yayalara tahsis edilmesi mevzuna dönecek olursak.

Çiçeği burnunda Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu’na, cadde ve sokakların belirli süre yayalara bırakılmasını önereceğini söyledi.

Ayyıldız’a eski emniyetçi demeye dilim varmıyor ama vali bey, öyle tahmin ediyorum ki Bozbey’in bu çıkışını olumlu karşılayacaktır.

Peki neden?

Bursa’yı yönetenlerin; vatandaşın derdini dinlemesi, çekilen çileleri görmesi gerekir.

Trafiğe kapalı sokak ve caddelerde yürüyüş yaptıklarında ise, ayın sonunu getiremeyenleri de, uyuşturucu ablukasında olanları; esnafla, çocuklarla, gençlerle ve yaşı ilerlemiş olanlarla da yüzleşebileceklerini düşünüyorum.

Hatta Bozbey’in bu çıkışının kısa süreli değil de, aya, yıla yayılabilir.

Sokak ve caddelerin kaldırımlarında sabah sporu, yürüyüşü yapan bir valiyi, emniyet müdürünü,  kaymakamı ve belediye başkanını görmeye hasret kaldı bu şehirde yaşayanlar…