İnsan ömrü dört mevsim gibidir. Her mevsim hayatın bir kesitini temsil eder.
Çocukluk: Yaz mevsimi gibidir.
Gençlik: İlk bahar gibidir.
Orta yaş: Son bahar gibidir.
Yaşlılık: Kış mevsimi gibidir.
Aile bir bütündür-Aile bireyleri, iyilikte yardımlaşmalı ve hataların ortadan kalkması için birbirlerine destek vermelidirler.
"Ey iman edenler kendinizi ve çoluk çocuğunuzu yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyunuz." (Tahrim, 6.)
Herkes eşinden ve çocuklarından sorumludur- Onları ateşten koruyabilmek için İslami bilgi ve bilinç kazandırmalıdır. Yani aile İslam çizgisinde birleşmeli ve bu konuda yardımlaşmalıdırlar.
"Asıl ziyan edenler, asıl hüsrana uğrayanlar hem kendilerini hem de ailelerini kıyamet günü hüsrana uğratanlardır. Haberiniz olsun ki apacık hüsran işte budur. Onların hem üstlerinde hem altlarında ateşten kat kat örtüler vardır. İşte Allah böyle bir azabın varlığını bildirerek kullarını bunlardan sakındırıyor. Ey Kullarım! Bana karşı gelmenizden ötürü azabıma uğramaktan sakının." (Zümer, 15-16.)
Çocuklar birer emanettir-Anne baba çocuğun kendilerine verilmiş bir emanet olduğunu bilmelidirler. Anne baba çocuklarıyla ilgili sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmelidir. Anne baba çocuklarını İslami terbiye üzerine yetiştirmelidir.
Anne baba hayattaki en değerli varlıklarının çocuklar olduğunu bilmelidirler.
Anneliğe hazırlık-Anne haram yememeye ve boş söz söylememeye gayret etmelidir. Anne çocuğun gelişimiyle ilgili bilgi edinmelidir. Anne doğacak çocuk için gerekli olabilecek bütün hazırlıkları yapmalı ve anneliğe hazırlanmalıdır.
Babanın sorumluluğu-Çocuğu İslami eğitim ve terbiye ile yetiştirmek.
Çocuğun ahlakı yapılanmasına yardımcı olmak.
Meslek edindirmek
Yeteneklerinin gelişmesi için yardımcı olmak
Âda-ı muaşeret (görgü) kurallarını öğretmek.
Davranışlarınız sizi ele verir-Çocuklarıyla iyi ilişkiler kuran bir baba bu davranışını ona aktarmış olur. İyiliğin ve olumlu davranışın pozitif etkisi vardır. Baba çocuklarının terbiye ederken şiddete başvurmamalıdır. Hakaret ve kötü söz çocuğun benliğini zedeler. Anne baba çocuklarıyla ilişkilerinde sevgi ve şefkatle yaklaşmalıdırlar
Evliliğe hazır olmalıdırlar-Çocuklarınız, ruhsal, duygusal ve ekonomik olarak yeterli olgunluğa geldiğinde onları evlendirin.
Evlenecek genç, evliliğe ruhen hazır olmalıdır.
Evlenecek genç kişisel bağımsızlığını kazanmış olmalıdır.
Ekonomik bağımsızlığını elde etmiş olmalıdır.
Sorunlara pratik çözümler getirebilmelidir.
Evlenecek kişi empati yeteneğine sahip olmalıdır. Evlilikle ilgili beklentilerini tanımalıdır. Evliliğin bazı sorumlulukları da beraberinde getirdiğini bilmelidir.
Çocukların seviyelerine inin-Çocuklarınızla ilişkilerinizde onların gelişim süreçlerini dikkate alın ve seviyelerine inin. Çocuğa yanlışını ifade ederken onun seviyesine inin. Çocuğunuza hayatlarıyla ilgili bilgi verirken onun seviyesine inin. Çocuğunuza masal anlatırken onun seviyesine inin. Çocuğunuzla gündelik hayatınızdan bir şeyler paylaşırken onun seviyesine inin.
Selâm ve dua ile.