Bursa’ya daha fazla turist gelmesi için yerel yöneticiler adımlar atıyor, iktidarın vekillerinin de daha fazla didiniş göstermesi isteniyor.

Hatırlatmak gerekirse, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Turizm Tanıtma Birliği’nin genel kurulunda  “Bursa’da turistlerin konaklama süresi 2 gün bile değil” demişti.  Sürenin en az 3 güne çıkartılması gerektiğine dikkat çekmişti.

Geçtiğimiz ay, milyonlar harcanarak şehrimizin lezzetlerinin tanıtımı için uluslararası gastronomi festivali düzenlendi. Amaç belli, gelin, tarihi mekanları gezin, dağı, denizi, yaylaları görün, yiyin, için.

Buradan yola çıkarak,

Mustafa Bozbey ve Erkan Aydın, yaklaşık 4,5 sene vaatlerini gerçekleştirmek, bu şehirde yaşayanları memnun edecek projeleri de hayata geçirmek ve kendilerini kanıtlamak için kolları sıvadılar.

Daha önce basit, küçük dokunuşlarla, özellikle hafta sonu yerli turistlerin akınına uğrayan Abdal platosuyla ilgili şimdi isimleri unutulan AK Parti’nin belediye başkanlarına öneride bulunmuştum ama kendilerinden ses çıkmamıştı. Hatta iktidarın bazı vekillerine de durumu izah etmiştim.

Kulakları çınlasın Recep Altepe, mezbelelik durumdaki Abdal’ı belediye başkanlığı döneminde canlandırdı, adam etti. Burası bambaşka bir hale büründü. Aradan yıllar geçti, meydanın bakıma, temizliğe, düzene ihtiyacı söz konusu.

Yanı sıra Bursa’mızın sembolü olan canlı Hacivat ve Karagöz gösterileriyle buraya gelen turistlerin ilgisi çekilebilir.  Düşünsenize, Çaycı İsmail’in çayını yudumlarken, tahinli pide ve simidin tadına bakan misafirleri, giydikleri Hacivat- Karagöz kostümüyle günün belirli saatlerinde servis yapsalar, oyunlar ve parodiler gerçekleştirseler nasıl olur?

Size bir örnek vereyim,  ABD’nin Kaliforniya eyaleti San Francisco şehrindeki Lombarda Caddesi,  (sokağı ) yaklaşık 200 metre uzunluğunda. Maksem bayırına benzeyen semti Amerikalılar üşenmemiş turizme kazandırmış. Etrafında rengârenk çiçekler, bodur ağaçların olduğu alana ülke dışından yılda 5 milyona yakın turist geliyormuş.

Bizim ne eksiğimiz var diyerek harekete geçilse, Abdal platosu sadece yerli misafirlerin değil, yabancı turistlerin de uğradığı mekana dönüşebilir.

Bunun için buradaki esnafın da elini taşın altına koyduğu, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve ekibinin basit adımlar atması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü Osmangazi’nin böyle dokunuşlara çok ihtiyacı var. Dolayısıyla Başkan Aydın’ın şöyle 1 saatini ayırıp Abdal’a gelmesi gerekiyor.

Hazır söz lezzetten, Abdal’dan açılmışken,  BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit’in de çırak ve kalfa yetişmediği bir süreçte, tahinli pidemizin, simidimizin tarihe karışmaması, fotoğraflarına bakarak iç çekmemiz için kolları sıvaması gerekiyor. Çünkü bu işler her sene düzenlenen ve tribünlere oynamaktan öteye geçmeyen Ahilik programlarında boy göstermekle olmuyor.

Gerçekten, çırak ve kalfa yetişmiyor olması yakın gelecekte birçok meslek gurubunda çok büyük bir sorun olarak önümüze çıkacağının farkına varmanız lazım.