Eğitimciler ailenin çocuğa doğru örnek olmaları gerektiğini ifade ederler. Çünkü çocuklar doğru yanlış kavramını pek ayırt edemediklerinden büyüklerin hatalarını göremezler. Ancak büyüklere benzemeye onlar gibi davranmaya çalışırlar.

Taklit: Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren çevrelerinde gördükleri duydukları şeyleri taklit ederler. Bu nedenle eğitimciler bu konuyu dikkate alarak ailenin çocuğa doğru örnek olmaları gerektiğini ifade ederler. Çünkü çocuklar doğru yanlış kavramını pek ayırt edemediklerinden büyüklerin hatalarını göremezler. Ancak büyüklere benzemeye onlar gibi davranmaya çalışırlar. Mesela kız çocuğu anne gibi giyinir, oyunlarında annenin tutumlarını taklit eder, erkek çocuk baba gibi konuşmaya ve onun gibi davranmaya çalışır.

Taklit yöntemi tesirli bir yöntemdir. Bu çoğu zaman büyükler içinde geçerlidir. Mesela beğendiğiniz bir davranışa hayran kalır ve bu davranışın sahibini taklit etmeye başlarsınız. Bu yönüyle örnek olmak güçlü bir metottur.

Ancak erişkin bir insan, neleri model alabileceğini aklının süzgecinden geçirir ve körü körüne taklit etmez. Nitekim Hazreti Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, kaynağını araştırmadan, bilinçsizce yapılan taklidi tasvip etmemiştir. Ama çocuklar bunu pek ayırt edemediklerinden büyüklerin rehberliğine ihtiyaç duyarlar.

Özdeşleşme: Çocuğun beğendiği, kişinin davranışlarını ve yaşam şeklini kendine mal etmesidir. Ancak bu bir süre sonra kendileştirilir. Özellikle ergenler toplum tarafından güçlü görülen kimseleri özdeşim olarak seçerler. Bu geçici bir durumdur genç bir süre sonra kendini bulur ve kendisi olmayı başarır.

Deneme yanılma yöntemi: Çocuk yanlış bir davranışın olumsuz neticelerini gördüğünde kendini geri çeker bir daha aynı şeyi yapmamaya çalışır.

Bilgilendirme eylemi: Anne baba ve öğretmenler, çocuğu doğru davranış modeline yönlendirirken hangi davranışların yanlış olduğu konusunda da bilgi verirler.

Haram helâl ayrımının yapılması: Anne baba, çocuklara küçük yaştan itibaren haram, helal ayrımı yapmayı öğretmeli ve bunu kalıcı hale getirebilmek için zaman zaman çocuğu ödüllendirmelidirler.

EN BÜYÜK İSRAF ZAMAN İSRAFI

Günümüz insanı her konuda olduğu gibi zamanı kullanma konusunda da israfa kaçıyor. Peki, bu nasıl oluyor? Sadece dünya işlerini önceleyen insan, vaktini incir çekirdeğini doldurmayacak meseleler peşinde tüketiyor. Zamanın altından değerli olduğu konusunda ise herkes hemfikir.

VAKİT NAKİTTEN DEĞERLİDİR

Sabah kalktığınızda o gün neler yapacağınızı programlayın:

Namaz vakitleri

İlimle meşgul olmak

Akraba ziyaretleri yapmak

İlgi alanınıza uygun işlerle meşgul olmak

Hayır hasenat işleriyle ilgilenmek

Her akşam, hazırlamış olduğunuz programa uyup uymadığınızı analiz edin:

İşleri biriktirmeyin: Biriken işler sizi daha fazla meşgul edeceğinden vaktinizi çalacaktır. Bu nedenle işlerinizi vaktinde yapmaya özen gösterin.

İşlerinizi önem sırasına gören belirleyin: Yapacağınız işleri önem sırasına göre düzenleyin. Sizin için daha önemli olanı en öne koyun ve vaktinizin paradan daha değerli olduğunu unutmayın.

Vakit hırsızlarını belirleyin: Vakit israfına yol açan, dizilerden ya da ihtiyacınız dışında uyumaktan kaçının. Bunların vaktinizi elinizden almasına fırsat vermeyin.

Vaktinde yatıp vaktinde kalkın: Gece geç vakitlere kadar televizyon seyrediyor saat iki de yatıyorsanız, sabah erken kalkmanız ve verimli bir hayat sürmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle vaktinde yatıp vaktinde kalkmaya önem verin.

Çocuklarınıza örnek verin: Çocuklarınızı bir yandan Üniversiteye hazırlarken diğer yandan hayatı tanımalarına yardımcı olun. Onlara zamanı bilinçli kullanmaları için tavsiyelerde bulunun ve örnek olun.

Zihninizde günlük programınız olmalı: Zihninizde her sabah günlük bir program yapın, belirsizliğe kargaşaya zemin hazırlamayın.

Motivasyon depolamaya çalışın: Zamanın size verilmiş bir nimet olduğunu ve içinin faydalı işlerle doldurulması gerektiğini bilin, ve motivasyon kaynaklarınızı harekete geçirin.

Yapacağınız işin ne kadar sürede yapılabileceğini anlamaya çalışın ve bu süreye uyum sağlamaya çalışın.

Güne en sevdiğiniz işle başlayın ve gün içinde motivasyonunuzu bu şekilde sağlamaya çalışın.

BİR GENÇ KIZIN SORUSU

Geçenlerde bir genç kız, " sürekli ergenlerle ilgili sorunlar işitiyorum, o yüzden bazı şımarıklıkları yapma hakkımın olduğuna inanmaya başladım. Bu gerçekten böyle mi? Diye sordu.

Ergenlik döneminde bazı sorunlar ortaya çıkabilir, genç bu sürece uyum sağlamakta zorlanabilir. Ancak bu hiçbir şekilde gencin çevresindeki insanlara zarar verme hakkını makul gösteremez. Aksine genç artık yaptığı her eylemden sorumludur.

Bu konuda şu tavsiyelerimizi dikkate alabilirsiniz:

Yaşadığınız zorluklarla başa çıkma noktasında ailenizin desteğini alın

Arkadaşlarınızı seçerken dikkatli olun ve bu konuda ailenin düşüncelerine de yer verin

Vaktinizi faydalı işlerle geçirmeye çalışın

Kitap okuyun, sosyal aktivitelere katılın

Sorumluluklarınızın bilincine varın ve bu konuda büyüklerle istişare edin.