Şehirlerin yaşanamaz hale gelmesinin en büyük sebebi, günübirlik düşünmek.

Sonrasında ise; sıkışıklık, betonlaşma, yağan yağmurun toprakla buluşamaması, tarım alanlarının yok edilmesi, trafik keşmekeşi ve çarpık kentleşme.

Ve,

Saydığım sıkıntıları ortadan kaldırmak için de milyarlarca lira bütçe ve zaman kaybı.

RUMELİSİAD’ın geleneksel hale gelen Rumeli Buluşmaları’nın 100’üncüsüne konuşmacı olarak katılan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ‘yerel kabiliyete’ dikkat çekti.

Bu şu demek oluyor, kabiliyetini liyakatli adımlarla birleştirdiğinde yukarıda işaret ettiğim yanlışlarla bulaşmamış oluyorsun.

Bu kente 20 sene önce gelenler bilmez ama bundan 60 yıl önce doğanlar Demirtaş Organize Sanayi’nin olduğu bölgenin Demirtaş Köyü olduğunu anımsar. Yani buralarda tarım yapılırdı;  zeytin, şeftali, elma bahçeleri vardı. Öyle süpürgenin sopasını uzattığında karşı komşunun dairesinin camına değmeyen sokaklarında gezilirdi.

Sonra,

Köyden kente dönüşmesi için belde yapıldı. Ardından tarlalar parsellendi, düzensiz fabrikalar ortaya çıktı.

Burkay, burada yapılan yanlışı işaret ederek, aynı hataların tekrarlanmaması adına planlı sanayi, planlı şehrin olması gerektiğini söyledi.

Sözü, 4 yıl gibi rekor bir sürede yatırıma hazır hale getirilen TEKNOSAB’a getirdi. 2027’de tam kapasiteye ulaşacağının müjdesini verdi.  

Burkay, 11 yıl önce 16 makro proje hedefi ile yola çıktıklarını ve 60’tan fazla makro projeyi hayata geçirdiklerini aktardı. GUHEM, Bursa Business School, BTSO MESYEB, BUTEKOM yatırımlarından bahsetti.

Ve şu çıkışta bulundu:

“15-64 yaş grubunu da mutlaka ekonomiye dahil etmemiz gerekiyor. Sanayi gelişirse nüfus artar deniliyor ancak kırsalda şehre göçecek nüfus kalmadı. Kentleşme oranımız yüzde 93’e ulaşmış durumda. Bursa’nın son 10 yılda nüfus artışı 500 bin. Bunun 350 bini doğum kaynaklı. Çalışabilir nüfusumuz 2,3 milyon. SGK’ya kayıtlı 830 bin nüfusumuz var. Devlet memurları ile birlikte 1 milyon kişi ekonominin içerisinde. Kalan 1,3 milyon evde oturuyor ve ekonomik aktiviteye katılmıyor. Bu nüfusu mutlaka ekonomiye katmamız lazım. Bunu yaparsak Bursa en az yüzde 50 büyüyecektir.”

Burkay  üretmeden tüketen milyonlarca kişiye dikkat çekti.

Katılmamak elde değil; ver kömürü, erzak paketini, sosyal yardımı yanı sıra işsizlik parasını. Ardından da kabiliyet bekle, üretkenlik bekle, akılcı projeler bekle.  Düşünsenize babalarının evde oturduğunu görerek yetişen nesilleri var bu ülkenin. Sonra niye böyle olduk filan diyoruz, ahlar ve vah içinde geçen seneleri sayıklıyoruz!

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Rumeli Buluşmalarına gelen iş insanlarına ayrıca, “çok çalışmak yetmiyor, farklı projeler üretmek” gerektiğini söylerken,  İnovasyon, Ar-Ge ve tasarımı hatırlattı.

Yani ortaya şu çıkıyor; yerelde ekonomik anlamda güçlü olunurken, stratejiyi de doğru belirlemek lazım.

Neden mi, komşu ülkeler savaşırken, biz elimizi kolumuz bağlı oturup, “armut piş, ağzıma düş” diyemeyeceğimize göre, Burkay’ın şu sözü çok önemli,

Yeni normal ‘savaş içinde üretim.’

TEKNOSAB ile bitirmek istiyorum, burası düzensizliğe son veren, birçok ülkenin örnek aldığı bir proje.

Kısacası, geleceğimizi şekillendirmek için akılcı adımlar atmak gerekiyor.