Tahliye edilince 'enerci'leri arttı! Tahliye edilince 'enerci'leri arttı!

Bilal Kayaaltı

Ekonomik kriz, gıda ürünlerindeki artışın devam etmesi, emekli maaşlarının bayram öncesi verilmemesi, Bursa’daki kurban pazarlarında satışları durma noktasına getirdi.

Aylarca hayvanlarına zor şartlarda, girdi maliyetlerindeki artışa rağmen bakan üreticiler, eğer önlem alınmazsa, maliyet kalemleri düşürülmezse hayvancılığın biteceğini söylediler.

"5 YILA KALMAZ BU İŞ BİTER"

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ne bağlı Alacahırka’daki pazar alanına dağ ilçelerinden ve Kütahya’dan kurbanlık getiren üreticiler, yem, yonca, saman ve motorin fiyatındaki artışa dikkat çektiler. Geçtiğimiz yıl 75 TL olan yoncanın 150 lira olduğunu belirttiler. Girdi maliyetlerine isyan eden, Kütahya Domaniç’ten kurbanlık getirdiğini söyleyen Bayram Yaman,  “Masraflar çok ağır, buraya yer kirası verdik. Hayvanları nakliyeyle getirdik. Yem fiyatlarına 1 senede ikiye katladı. Saman ve yonca da aynı şekilde. Kurbanlık bakmaya gelenler alamadan dönüyorlar. Alıcı da, satıcı da dertli. Eğer önlem alınmazsa bu iş 5 yıla kalmaz biter. Kimse hayvan bakamaz. Buradan tarım bakanına sesleniyorum, çiftçinin yanındayız demekle yanında olunmuyor. Girdi maliyetlerini düşürün, motorin fiyatlarını düşürün,  yoksa bu işin sonu hiç iyi değil. Vatandaşı ithal ete muhtaç olacak. Yerli üretici ise yok olacak” dedi.

Editör: Bilal Kayaaltı