Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakan Dönmez, Türkiye'nin Bulgaristan'a doğalgaz satacağını, Bulgar gaz ile BOTAŞ arasındaki sözleşmenin yarın imzalanacağını açıkladı.
“BULGARGAZ VE BOTAŞ ARASINDA ANLAŞMA YAPILACAK”
Dönmez, TVNET'te katıldığı canlı yayında, "BOTAŞ en son Umman'da bir görüşme yaptı. Büyük oranda da anlaştılar. Kısa süre içinde bir LNG anlaşması yapacak. Biz geçen sene 15 ülkeye gitmişiz. Bulgaristan'a seyahatimiz var. Orada da Bulgargaz şirketiyle BOTAŞ arasında anlaşma yapılacak. BOTAŞ ile Bulgargaz arasında anlaşma sağlanacak" dedi. Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov, Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerinden 1 milyar metreküplük kapasite kullanmak için müzakerelerin sürdüğünü söylemişti.
“ENERJİYE CİDDİ TALEP VAR”
"Pandemi sonrası enerjiye ciddi talep artışı oldu. Rusya-Ukrayna savaşı ve karşılıklı ambargolar ile kriz yönetilemez hale geldi" diyen Dönmez, şu açıklamayı yaptı: "Enerjide geldiğimiz seviye sevindirici ve iftihar edici. Karadeniz gazını biz sisteme verdiğimizde hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak. Çıkartacağımız gaz evlerin ihtiyacını ve son keşif ile daha fazlasını karşılayacak. Avantajları vatandaşımız lehine kullanacağız. Savaş bitmeden radikal bir fiyat düşüşü beklemek doğru değil. Enerji krizinin aşılmasında da üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İstisnasız bütün hanelerde doğal gazın yüzde 75'ini devlet karşılıyor, yüzde 25'ini vatandaşa yansıtıyoruz. Kararlıyız, 2023'te de sübvansiyon oranları ile devam edeceğiz" şeklinde ifadeler kullandı.
VATANDAŞ FATURALARI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR
AK Parti hükümetinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Bulgaristan’a gaz satılacağını duyurmasına rağmen Türkiye’de yaşayan vatandaşlar, yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarına isyan ediyor, ödeme zorluğu çekenler bireysel kredi çekiyor. İş insanları ise elektrik ve doğalgaz zamlarının girdi maliyetlerini yükseltmesinden dolayı indirim talebinde bulunuyor.