Yöresel ürün sahtekarları, köy tereyağı yerine margarin, 300 liraya sucuk, sahte bal, kılikozlu baklava satarak vatandaşı zehirlemeye devam ediyorlar.
Yaşanan ekonomik kriz, maaşlarıyla ayın sonunu getiremeyenler, alım gücünün düşmesi, ucuz ürünü sorgulamayan vatandaşlar, satın aldıkları menşei belli olmayan, sucuk, bal, peynir, kıyma gibi gıdalardan dolayı önü alınamayacak sağlık sorunlarıyla karşılaşıyorlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar' listesi güncellenmeye devam ediyor. Son olarak sosyal medya üzerinden satışı sunulan tulum peynirlerinde, mantar enfeksiyonlarında tedavi amacıyla kullanılan natamisin bileşeni tespit edildi.
Sözcü'de yer alan habere göre, güncellenen listede son olarak, 'tulum peyniri' olarak sosyal medya üzerinden satışa sunulan ürünlerde, göz ilaçlarında kullanılan ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkisiyle bilinen natamisin bileşeni tespit edildi.
MANTARLANMANIN ÖNÜNE GEÇEN MADDE KULLANILIYOR
Göz mantarına karşı etkili olan bu madde, peynirlerin de uzun süre boyunca bozulmamış bir görüntüye sahip olmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar, şüphe duyulan gıdaların tüketilmemesini tavsiye ederken, bu tür ürünlerde ALO 174 ihbar hattının aranılarak şikayetçi olunabileceğini hatırlatmakta.
NATAMİSİN NEDİR?
Natamisin, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan antifungal (mantar önleyici) bir maddedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit-tağşiş yapılan ürünler listesinde bu maddeyi içeren ürünlerin sağlığı tehlikeye düşürebileceği belirtilmiştir.
Madde, hassas bireylerde ciltte döküntü, şişlik ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uzun vadeli ve yüksek dozda tüketilmesi ise bağırsak florasının bozulmasına, sindirim sisteminde komplikasyonlar gelişmesine ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Natamisin, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri ile şarküteri ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir mantar önleyicidir. Kullanıldığı gıdada küf ve maya gelişimini engeller. Böylece ürünlerin raf ömrü uzarken, gıdaların bozulması ve küf gelişmesi de engellenmiş olur.
İlaç sektöründe de kullanılan madde, insanlarda görülen bazı mantar hastalıklarının tedavisinde etkili bir yöntem olarak ilaçlara dahil edilebilir.