Hayat pahalılığı, zamlar ve fahiş fiyat artışları halkı perişan etti. Emekliler, asgari ücretle çalışan işçiler ekonomik kaos karşısında ne yapacağını şaşırdı. Özellikle gıda harcamalarında cüzdanında parası tükenenler kredi kartlarında çare aradı. Faiz ve haciz kıskacı içine girenlerin sayısında ciddi artış meydana geldi.

Türkiye'de yaşayanlar bankalara ipoteklenmeye başladı, aldığı maaşla bir ayı geçiremeyenler kredi kartıyla harcama yapmaya başladı. Borçlar arttarken, faiz belası herkesin kabusu oldu. 

Buna göre,  bankalararası Kart Merkezi (BKM) temmuz ayına ilişkin kart ve harcama verilerini açıkladı. Buna göre temmuzda kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 138 artarak 752.5 milyar TL oldu.

 618 MİLYAR LİRA KREDİ KARTIYLA ÖDENDİ

Kartlı ödemelerin 618.4 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 122.1 milyar TL’sinde banka kartları, 12 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Habertürk’ün haberine göre,  Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 149, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 96 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 105 olarak açıklandı.

KART KULLANIMINI  YÜZDE 19 ARTTI

BKM verilerine göre temmuz ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 109.8 milyon, banka kartı sayısı 181.1 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 81 milyon adet oldu. 2022 yılının Temmuz ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19’luk, banka kartı adedinde yüzde 14’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 371.9 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış gösterdi.

İŞLEM ADEDİ YÜZDE 32’YE ÇIKTI

Temmuz ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32 artarak 1.4 milyar adede ulaştı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetleri yılın aynı dönemine göre yüzde 34, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 30, ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetleri ise yüzde 27 yükseldi.