Girdi maliyetlerinin düşürülememesi dar gelirli sayını arttırıyor, asgari ücret ve emekli maaşı alanlar banka kredileriyle ayakta kalmaya çalışırken, faiz bataklığında çırpınıyor. 

Yaşanan vahim durumu gözler önüne seren  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul ve Londra’daki market fiyatlarını karşılaştırdı.

Türkiye'^de vatandaşların göz göre göre kazıklandıkları fiyat karşılatırmasıyla ortaya çıktı. 

Gökçe'nin paylaştığı grafik, Türkiye'de gıda fiyatlarının dünya genelinin aksine sürekli arttığını ve vatandaşların alım gücünün her geçen gün daha da azaldığını gözler önüne serdi.

ÇOK BÜYÜK FARK VAR

Gökçe, paylaşımında, hepimizin mutfağında bulunan 20 temel ürünün fiyatlarını esas aldıklarını belirtti. İngiltere’nin en büyük zincir marketi Sainsbury's ile İstanbul’daki bir zincir marketteki fiyatlar karşılaştırıldı. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı:

Bu fiyatlar, Londra'da asgari ücretin yüzde 3'üne denk gelirken, İstanbul'da asgari ücretin yüzde 19'una tekabül ediyor. İşte temel ürünlerdeki bazı dikkat çekici farklar:

Kıyma: Londra'da 1 kilo 282 TL, İstanbul'da 419,95 TL.

Kuşbaşı: Londra'da 1 kilo 430,50 TL, İstanbul'da 469,95 TL.

Tereyağı: Londra'da 1 kilo 292,31 TL, İstanbul'da 524,87 TL.

Domates: Londra'da 1 kilo 40,90 TL, İstanbul'da 36,90 TL.

Yumurta: Londra'da 6 adet 79,64 TL, İstanbul'da 29,95 TL.

Bursaspor taraftarına polis şiddeti! Bursaspor taraftarına polis şiddeti!

Editör: Bilal Kayaaltı