Hatırlanacağı gibi, domates ve karpuz üreticileri Bursa’nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde ektiklerinden zarar ettikleri için eylem yapmışlardı. Çiftçinin mağduriyetini gündeme getiren İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması için soru önergesi verdi.

Türkoğlu, El Cezire ve Marshall boyada yöneticilik yapan Tarım Bakanı Yumaklı’ya şunları sordu:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı  Sn. İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasanın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 96 ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını için gereğini saygılarımla arz ederim.

26-08-2024

Erkan Aydın: Bursa incirini dünyaya pazarlayacağız Erkan Aydın: Bursa incirini dünyaya pazarlayacağız

Selçuk TÜRKOĞLU

Bursa Milletvekili

Toplam tarım alanı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de, üreticiler her geçen yıl çok daha büyük sorunlarla adeta boğuşur  hale geldikleri hazin bir gerçektir.

Bu nedenle de toprağına küsen, üretim yapmaktan vaz geçen, ürün maliyetini karşılamadığı için çiftçiliği yapamaz hale geldiği için doğup büyüdüğü köyünü terkeden vatandaşlarımızın sayısı da her geçen belirgin biçimde artmaktadır.

Çiftçilerimizin tarımdan uzaklaşması nedeniyle de Türkiye, başta buğday olmak üzere tarım ürünlerinde maalesef ithalatçı ülke konumuna gelmiş bulunmaktadır.

Bu hazin gerçekler doğrultusunda;

SORU 1- Son 22 yıl içerisinde ülkemizde kaç hektar arazi devre dışı kalmıştır?

SORU 2- Bir zamanlar ihracatçısı olduğumuz hangi tarım ürünlerinde bugünkü tarih itibarı ile dışa bağımlı(ithalatçı) olmuş durumdayız?

SORU 3- Domates, Bezelye, salçalık kırmızı biber, karpuz başta olmak üzere, çiftçiyi bir sonraki yıl adeta toprağını ekemez hale getirecek oranda, maliyetin çok altında alım fiyatları belirlenmesinin, tarım politikanızdaki gerekçesi nedir?

SORU 4- Devletin alım güvencesinden yoksun bırakılan üreticinin, tüccarın insafına terk edilerek savunmasız bırakılmış olmasının, reel piyasa ekonomisinde kamu yararı veya zararı içeren karşılığı ne olmuştur?

SORU 5- Bundan 40 yıl önce tarım üretiminde yüzde 26.1 oranıyla “kendi kendine rahatlıkla yeten” ülke olarak tanınan Türkiye’de, tarımsal üretim oranı bu yıl itibarı ile yüzde kaça gerilemiştir?

SORU 6- Bütün insanlığı sarsan pandemi sırasında tarımsal ürünler; dünyanın her yerinde petrolden, doğalgazdan, enerjiden dahi kıymetli hale gelmişken, Bakanlığınızın ülkemizi üretim yoksunu olmaktan kurtaracak kısa vadeli çözüm önerisi nedir?"

Editör: Haber Merkezi