Uyuşturucu ve kaçak silah satışında yeni yönetmler pes dedirtiyor. 

Rus uyruklu bir programcı tarafından yapılan mesajlaşma uygulaması Telegram, son günlerde uyuşturucu ve silah ticareti yapmak için kötü niyetli kişilerce de kullanılıyor. Binlerce takipçisi bulunan gruplarda, zehir tacirleri ve silah satıcıları, adlarını da gizleyerek satışa sundukları uyuşturucu ve silahları platformu bir e-ticaret sitesi gibi kullanarak pazarlıyor. Herkese açık halde bulunan ve çoğunun herhangi bir istek olmadan katılım sağlanan Telegram gruplarına gün geçtikçe ilgi de artarken uyuşturucu maddelerin polis takibine takılmaması için ‘Metin Amca Online, Yeşilçay Online, Pisi, Çiko' gibi isimlerle adlandırıldığı da görüldü. Telefon kullanımlarının küçük yaşlara indiği göz önüne alındığında ise, çocuklar için tehlikeye davet çıktığı düşünülüyor.

ÇOK KOLAY ZEHİR SATIŞI

Herkese ders olsun! Bir anlık hevesi tam 32 bin TL'ye mal oldu Herkese ders olsun! Bir anlık hevesi tam 32 bin TL'ye mal oldu

Teknolojinin kötü niyetli kişiler tarafından da kullanıldığı ifade eden Adli Bilişim ve Siber Güvenlik Uzmanı Mustafa Sansar, “Telegram isimli chat programı içerisindeki çeşitli gruplar var. Özellikle de yaşı küçük çocuklarında erişim imkanı olması nedeniyle çok riskli bilgiler barındırıyor. Bunlarda birisi, uyuşturucu, silah. Çok rahatlıkla herhangi birisi buradan silah satın alabiliyor. Ya da ne yazık ki uyuşturucuya rahat ulaşılabiliyor. Alışveriş yapılıyor” dedi.

FARKLI İSİMLER

Sansar, Telegram gruplarında uyuşturucu maddelerle ilgili kullanılan şifreli isimler ile ilgili de konuşarak bu takma isimlerin polis takibinden kaçmak için kullanılabilecek olduğuna dikkat çekti. Sansar, “Bu isimleri uyuşturucu maddelere eğlenceli isimleri vermek niyeti dışında, bu suçlarla ilgili yakalandıkları anlarda, ‘Hayır ben uyuşturucu satmıyorum, birisinden bahsediyorum' demek için kodlar geliştirmişler. Bunlarda genelde ‘Yeşil çay geldi, Metin amca geldi' gibi isimler veriyorlar”diye konuştu.

Editör: Bilal Kayaaltı