SP Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’e rahmet dileyerek başladığı konuşmasına, Türkiye’de üretimin geriletildiğine dikkat çekti. İktidarın partisinin kürsüden Filistin edebiyatı yapmasını eleştirdi.

“HEPİMİZ KARŞIYIZ”

 Atmaca, şunları söyledi,  “Geçen hafta kaybettiğimiz Hasan Bitmez Başkanımızı rahmetle anıyorum. Tabii, birileri için  "Allah'ın gazabı" olarak tarif edilen o ölüm aslında bizim için en şerefli ölümlerden biriydi çünkü uğrunda yaşadığı hakikatleri dile getirirken öldü. O münasebetle ifade ediyorum ki o dile getirdiği hakikatlerin tamamı bizlerin de savunduğu ve her daim dile getirmeye devam edeceğimiz hakikatlerdi. Biz görmekteyiz ki muhalefet milletvekilleri gibi AK Parti milletvekilleri de her gün Filistin'le ilgili serzenişte bulunuyor ve benzer ifadeler kullanılıyor. Evet, bu zulme hepimiz karşıyız, ancak biz Filistin hakkında konuşurken sizleri bir kısım yaptırımlara sevk etmek için çağrıda bulunuyoruz, yoksa amacımız hamaset yapmak ya da millete mesaj vermek değil! Ama siz neyi amaçlıyorsunuz, bunu anlamak mümkün değil, kime bu mesajlar? Eğer İsrail'e bir mesaj vermeye çalışıyorsanız, İsrail’in sözden anlamayacağını biliyor olmanız lazım” İfadelerini kullandı.

“İKTİDAR GEÇMİŞTE İŞGALLERE GÖZ YUMDU”

Atmaca, Siyonist İsrail’in katliamlarını hatırlatarak, “Hasan Başkanımızın burada uzun uzun anlatmaya çalıştığı bir gerçek var, İsrail bu denli zulüm yapmaya cesaretlendiren en önemli şey geçmişte iktidarınızın göz yumduğu ya da destek verdiği işgallerdir. Bunların en başında Irak'ın işgali, Libya'nın işgali, Suriye'nin ve civar ülkelerinin işgal edilmesiydi. Artık İsrail'in bu zulümleri yapmasına engel olacak istikrarlı ve düzenli orduya sahip ülke, maalesef, kalmadı. Bu işgaller İsrail'in daha önce defalarca ifade edilen amaç ve hedefleridir. Bu münasebetle tekrar ifade ediyoruz Filistin ve Gazze meselesini istismar etmeyi lütfen bırakın! icraat yapın, en azından diplomatik ilişkilerimizi kesin ve maddi destek vermekten, lojistik destek vermekten vazgeçin” şekline tepkisini dile getirdi.

ULAŞIMDA HATALI ADIMLAR ATILIYOR”

Ulaşım konusuna da değinen Atmaca, Türkiye'nin ulaştırma politikalarında yaşanan sorunlara işaret etti. Özellikle Bursa'nın yıllar geçmesine rağmen vaat  edilen hızlı trene ulaşamadığını vurguladı, Türkiye genelinde demir yolu taşımacılığının yeterince kullanılamadığına dikkat çekti. Atmaca, “Ulaştırma politikalarıyla ilgili çok ciddi sorunlarımız var çünkü ulaştırmayı planlamadan önce ülkenin sanayileşme ve nüfus planlamasını yapmanız gerekiyor ve bu nüfus ihtiyaçlarının ve sanayi ihtiyaçlarının teminini sağlama adına bir ulaşım projesi hazırlamanız gerekir. Maalesef bugün en çok ihtiyaç duyulan alanlardaki ulaşım imkânları ile daha az ihtiyaç duyulan yerlerdeki ulaşım imkânlarının ters orantılı olduğunu görmekteyiz. Bunun en önemli örneği; Bursa ülkemizin en büyük sanayi kentlerinden biridir ve hâlâ demir yolu ağına sahip değil. Türkiye teknolojik üretim yapan hâle henüz gelmedi, kaba ve ağır ürünler üreten bir ülkeyiz ama maalesef en pahalı ulaşım metodu olan kara yolu ulaşımını kullanmaya devam ediyoruz ve görüyoruz ki yük taşımacılığında demir yolu payı yüzde 10'ların altında. O yüzden hükûmetin ulaştırma politikalarının temel mantığı insanların rahat gezmesini ve seyahatini arttırmak, göçü kolaylaştırmak; yoksa üretimi yapıp üretimin altyapısını hazırlayıp üretime lojistik destek sağlamak değil. Bu münasebetle bu anlayışların değişmesi şarttır” dedi.

Atmaca, Türkiye'nin deprem gerçeğine ve kentsel dönüşüm politikalarının yetersizliğine de vurgu yaptı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde olası bir depremin yaratacağı felaketlere karşı önlemlerin aciliyetini dile getirdi. Yapı stoklarının kontrolsüz olduğunu ve mühendislik hizmeti almamış birçok binanın bulunduğunu belirten Atmaca, bu yapıların dönüştürülmesinin önemine işaret etti.