Temmuz’a girer girmez birçok ürüne vergi düzenlemesi yoluyla zam yağmuru başladı. Bundan da en fazla akaryakıt nasibini aldı. Her ürünün fiyatını belirleyen akaryakıta gelen zamlar otomobil sahiplerinin de korkulu rüyası.

3-35

Diğer yandan araç ihtiyacı da devam ediyor. Bu yılın ilk yarısında sıfır otomobil satışları geçen yıla göre yüzde 7,3 oranında artarak 463 bin adede yaklaştı. Toplam pazarın yaklaşık yüzde 55’i SUV gövde tipindeki araçlarken, benzinli ve hibrit otomobillerin payı yüzde 80 oldu. Asıl dikkat çekici gelişme, küçük işletmelerin yaşadığı daralmayı gösteren hafif ticari araç pazarındaki gerileme. İlk altı ayda hafif ticari araç pazarı yüzde 8,7 geçen yıla göre düştü.

Sektörün üzerindeki ağır vergi yükü ve krediye erişmede yaşanan zorluklar markaların kampanyalarla ayakta kalmaya çalışmasına neden oluyor. 7 Temmuz’da yürürlüğe gireceği açıklanan araçlarda AB'nin koyduğu güvenlik donanımları olmayan araçların satışının engelleneceği açıklaması, Haziran ayında bayram tatiline rağmen satışların beklentilerin üzerine çıkmasına neden oldu. Fakat bu kararın uygulanması daha sonra 31 Ağustos'a ertelendi. Böylece stokta bulunan ve süre zarfında ithal edilecek araçlar mevcut güvenlik yönetmeliğiyle satılabilecek.

Markalar da yaza girerken başlattıkları kampanyaları uzatıyorlar. Öne çıkanlar ise 12 aya yüzde sıfır faizle kredi sağlayanlar.

BTSO'nun Bursa için yeşil formu başladı BTSO'nun Bursa için yeşil formu başladı

Opel de kampanyalarını sürdürüyor. Corsa Elektrik, Temmuz boyunca 200 bin TL’ye 12 ay vadeli yüzde sıfır faizli kredi ile satın alınabiliyor. SUV modellerden Crossland ve Mokka modelleri için, 180 bin TL’ye 12 ay vadeli sıfır faizli kredi sunuluyor. Mokka’nın ve Astra’nın tam elektrikli versiyonlarında kredi miktarları 250 bin TL’ye çıkıyor. Astra’nın benzinli versiyonu için sıfır faizli kredi 180 bin TL iken, hafif ticari araç modelleri Combo, Vivaro ve Movano için rakam 250 bin TL’ye yükseliyor.

Corsa Elektrik 1.340.900 TL, Astra Elektrik 1.715.900 TL, Mokka Elektrik ise 1.553.900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Gazete Duvar


Editör: Haber Merkezi