Kredi kartıu borçlarındaki anormal artıştan dolayı bankalara ipoteklenen vatandaş sayısındaki hızlı artış endişelendiriyor.
Zam yağmurundan dolayı maaşların alım gücü düşerken, ekonomideki belirsizlik de vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle kredi kartı borçları, adeta bir çığ gibi büyüyor. Son açıklanan verilere göre, bu yılın ilk 10 ayında bireysel krediler ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklar yüzde 111 oranında arttı.
Yüksek faiz oranları ve azalan satın alma gücü, bireylerin borç ödemelerinde ciddi sorunlar yaşamasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2024 yılının ilk 10 ayında bireysel kredi kartlarında takibe düşen borçlar 30 milyar TL’den fazla artış gösterdi. Özellikle bu dönemde bireysel kredi kartları ve kurumsal kredi kartları, takibe düşen alacakların büyük bölümünü oluşturdu. Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarındaki takipteki alacakların ise yüzde 49,9’u, sadece bu yılın ilk 10 ayında takibe düşen borçlardan meydana geldi.
KREDİ KARTLARINDA ARTIŞ SÜRÜYOR
2024 yılı başında bireysel kredi kartlarında takibe düşen alacak miktarı 16 milyar TL iken, 1 Kasım itibarıyla bu rakam 46 milyar 133 milyon TL’ye ulaştı. Bu durum, toplam takibe düşen alacakların yaklaşık üçte ikisinin bu yıl gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Yüksek faiz oranları ve enflasyon karşısında eriyen alım gücü, bireyleri borçlarını ödeyemez hale getirirken, özellikle bireysel kredi kartları en fazla sorun yaşanan alan oldu.
TAKİBE GİREN ORAN YÜZDE 51,3
BDDK’nın verilerine göre, “tüketici kredileri + bireysel kredi kartları” toplam bakiyesinde de ilk 10 ayda ciddi bir artış yaşandı. Bu dönemde takibe düşen alacakların toplam oranı yüzde 51,3’e yükseldi. Tüketici kredilerinde de bu yılın ilk 10 ayında takipteki alacak oranı yüzde 38’e ulaştı.
DURUM İÇ AÇICI DEĞİL
Bireysel kredi kartlarının yanı sıra kurumsal kredi kartlarında da benzer bir artış yaşandı. 5 Ocak 2024’te 3 milyar 647 milyon TL olan kurumsal kredi kartları bakiyesi, 1 Kasım itibarıyla 7 milyar 273 milyon TL’ye yükseldi. Ekonomim Gazetesi’nden İbrahim Ekinci’nin haberine göre, kurumsal kredi kartlarında takibe düşen alacakların yüzde 49,9 artış gösterdiği anlamına geliyor.
TAŞIT, KONUT VE İHTİYAÇ KREDİLERİNDE DE SIKINTI ARTIYOR
Takibe düşen alacakların yalnızca kredi kartları ile sınırlı kalmadığı, taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde de ciddi bir artış yaşandığı gözleniyor. BDDK verilerine göre, taşıt kredilerinde takibe düşen toplam kredilerin yüzde 37,5’i, konut kredilerinde yüzde 26,9’u, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 38,2’si bu yılın ilk 10 ayında takibe düşen borçlardan oluşuyor.