Sağlık sektörünün temel taşlarından biri olan eczaneler, bir yandan artan elektrik, kira ve personel giderleriyle boğuşurken, diğer yandan ilaç fiyatlarındaki döviz kuru etkisiyle oluşan dalgalanmalar nedeniyle ciddi bir mali krizin eşiğinde. Yaşanan olumsuzluktan dolayı birçok eczanenin finansal darboğaza girmesine ve kapanma tehlikesiyle yüzleşmesine neden oluyor.  Kriz, vatandaşların ilaç erişimini olumsuz etkileme riski taşıyor.

KAPANMA RİSKİ

Eczacılar, artan maliyetler ve ilaç teminindeki sıkıntılarla baş etmeye çalışırken, sektörde ciddi bir kriz yaşanıyor. Elektrik, kira ve personel giderlerinin yanı sıra, ilaç fiyatlarının döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte sürekli artması, eczanelerin maliyetlerini katlanarak artırıyor. Bu durum,  eczaneleri finansal darboğazına sürüklüyor ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR

"Diyanet'i Allah'a şikayet edeceğim" "Diyanet'i Allah'a şikayet edeceğim"

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin aktardığına göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, durumu "Eczacılar, masraflarını karşılayabilmek için kredi üstüne kredi çekmek zorunda kalıyorlar. Eczanelerin uzun süre ayakta kalması gittikçe zorlaşıyor" sözleriyle ifade etti.

Saydan ayrıca, İlaç Fiyat Kararnamesinin (İFK) günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak güncellenmesi gerektiğini belirtiyor. Eczacılık fakültelerinin sayısının kontrolsüz bir şekilde artması ve bu kurumların yeterli akademik donanıma sahip olmaması da sektördeki sorunları artırıyor.

Editör: Bilal Kayaaltı