Türkiye'nin en değerli ırkı, Merinoslar görücüye çıktı
Yem, saman ve yonca fiyatlarındaki artış hayvancılık yapanları üretimden uzaklaştırırken, Türkiye'nin en değerli koçlarının yetiştiği Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nün Merinoslar görücüye çıktı
Geçen yıl 246 bin liraya varan fiyatlardan alıcısının olduğu merinos koçlarının Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde bu yılki satışı 25 Mart'ta gerçekleşecek. Enstitüde yetişen koçların katıldığı sürülerde hastalık önleniyor, verim artıyor, üstün özellikli kan değerleri sahaya aktarılmış oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araşırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Kerim Kılınç, 1935 yılında faaliyetlerine başlayan enstitünün TAGEM'e bağlı olarak Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

1935 YILINA DAYANIYOR
Enstitüde merinos koyunu ıslahının 1935'e dayandığını aktaran Kılınç, "Ana konumuz merinos koyunu. Sonrasında enstitümüzün ırk tesciline yaklaştığı Bandırma koyunu oluşturuyor. Ayrıca Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız koyunları genetik kaynakları koruma proje kapsamıda hem korunuyor hem de verim özellikleri yıldan yıla iyileştiriliyor" dedi.
Kılınç, ortalama 4 bin anaç koyunla çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, hedeflerinin et ve süt verimi yüksek küçükbaşların geliştirilmesi olduğunu anlattı. Sahada üreticilerin sürü verimlerinin artırılmasına da önemli katkı sunduklarını ifade eden Kılınç, bu kapsamda her yıl geleneksel koç satışı düzenlediklerini söyledi.

“HASTALIKLARI ÖNLÜYOR”
İyi koçu alanların sürülere kattıklarında verim artışı sağladığını belirten Kılınç, şöyle devam etti; "Sahip oldukları koyun sürüsünde akrabalı yetiştirme faktörünün önüne geçerek üstün özellikli kan değerini kendi sürülerine taşıyorlar. Verimleri hızlı artış gösteriyor. Koçu yenileyerek tazelemek hastalıkları da önlüyor. Kan değeri açısından Avrupa standartlarında satışın olduğu bir kurum burası. Enstitümüz bu konuda başarılı. Geçen yıl şampiyon koçumuz 246 bin liradan alıcı buldu. İhaleli satışlar 30-40 bin civaından başladı. En iyisi 246 bin liraya çıktı. Ortalama 80-100 bin lira arasında satıldı koçlarımız."
120 MERİNOS SATIŞA SUNULACAK
Kılınç, koç satışıyla amaçlarının üstün vasıflı kan değerinin sürülere aktarılması olduğuna dikkati çekerek, "Bu yılın koç satışları 25 Mart Çarşamba günü saat 10.00'da yapılacak. 120 merinos koçumuz açık artırma usulüyle satışa çıkarılacak. Bu yıl da sürü sahiplerinden büyük ilgi bekliyoruz" diye konuştu.
Üstün vasıflı kan değerlerinin daha çok üreticiye ulaşmasını, sürülerin verimlerinin artmasını istediklerini dile getiren Kılınç, Tarım ve Orman Bakanlığının da özellikle et veriminin yükselmesine büyük önem verdiğini kaydetti.
Bursa'da bir kamyon kaçak sigara ele geçirildi
Bursa'da kadınların hikayeleri konuşuldu
Bursa'da hapis cezaları olan firariler yakalandı
Eşek yüklü kamyonet devrildi, hayvanlar yola saçıldı
Toplum çürüyor! Telefonu elinden alınan kız, evden kaçtı
Minibüs ile otomobil çarpıştı, çok sayıda yaralı var
İyilik yapın ömrünüz bereketlensin
Kurtlar Vadisi'nin yalısı satışa çıktı, fiyatı dudak uçuklattı
Firar eden kazlar, eve döndü
Turizmin çekim merkezi: Yaren leylek ve Adem amca
Araçlarından inip kavga ettiler, bedeli çok ağır oldu
Can Ozan Bursa'daki müzik severleri coşturdu
Bursa'nın turizm mekanında sağlık merkezi yok
Galatasaray'ın yıldızına dev talip
Edebiyatın kalbi Osmangazi'de atıyor
Paramızın alım gücü yok oldu
Büyük hedefler Osmangazi'de buluştu
Bursa'da su sorununu sona erdirecek projede son viraj
Nefesler tutuldu, tek hedef Romanya
Fenomen kadın herkesin gözü önünde köprüden atladı
Zihinsel engelli kızının durumu babayı kahretti!
Bursa'daki fabrikada skandal, kimyasal kazanı temizleyen işçi öldü
Apartmanda tartışma çıktı, silahla vurup katletti
Bursa'nın Osmangazi İlçesi'nde su kesintisi
Dünya Sağlık Örgütü'nden Bursa çıkışı
Bahis ve şikeden içedeydi, Galatasaray'ın genç oyuncusuna tahliye
Zam yağmuru, yemek sektörü zorda!
DEAŞ mensuplarına operasyon
Tophane Meydanı'nda zemin yenilendi
Muhsin Yazıcıoğlu Bursa'da dualarla anıldı! Adalet arayışımız sürüyor
Yükleniyor
