Tekstil sektörü geriliyor, otomotiv ihracatı artıyor

Tekstil sektöründe iflaslar, konkordatolar devam ederken, otomotiv ihracatında artış yaşandı. OİB verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi ihracatı eylülde yüzde 7,7 artışla 3 milyar 661 milyon dolar oldu.

EKONOMİ 5.10.2025 15:32:00 0
Tekstil sektörü geriliyor,  otomotiv ihracatı artıyor

Küresel talep daralması ve üretim maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle tekstil sektöründe zor günler yaşanırken, otomotiv ihracatında artış kaydedildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Eylülde Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ve Otobüs Minibüs Midibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydettik. Almanya’ya yüzde 44, Fransa’ya yüzde 32, İspanya’ya yüzde 77 ihracat artışımız oldu.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi ihracatı eylülde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7,7 artışla 3 milyar 661 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında birinci sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 16,2 olarak gerçekleşti. Yılın ilk dokuz ayında otomotiv endüstrisi ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 30 milyar 205 milyon dolar oldu.

İSPANYA BAŞI ÇEKTİ

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, eylülde Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ve Otobüs Minibüs Midibüs ürün gruplarında çift haneli artış gerçekleştirdiklerini söyledi. Çelik “Almanya’ya yüzde 44, Fransa’ya yüzde 32, İspanya’ya yüzde 77 ihracat artışı kaydettik” diye konuştu.

BİNEK OTOMOBİLDE AZALMA VAR

Eylülde en büyük ürün grubu olan Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 5 artışla 1 milyar 416 milyon dolar olurken, Binek Otomobiller ihracatı %1 azalarak 1 milyar 77 milyon dolar oldu. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %55 artışla 697 milyon USD, Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı %30 artışla 258 milyon USD, Çekiciler ihracatı da %25 düşüşle 185 milyon USD olarak gerçekleşti.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat %11 arttı. Önemli pazarlardan Romanya’ya %24, İtalya’ya %26, Polonya ve Belçika’ya %17, Slovenya’ya %42 ihracat artışı yaşanırken, İspanya’ya %12, Rusya Federasyonu’na ise %62 ihracat düşüşü kaydedildi.

Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya ihracat %10 artarken, önemli pazarlardan İspanya’ya %74, Almanya’ya %39 ihracat artışı, İtalya’ya %71, Slovenya’ya %18, Polonya’ya %25 ihracat düşüşü yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Almanya’ya %386, İspanya’ya %359, Fransa’ya %122 ihracat artışı, Birleşik Krallık’a %16 ihracat düşüşü oldu.

Otobüs-Minibüs-Midibüslerde Fransa’ya %78, Almanya’ya %730, İspanya’ya %172, Birleşik Krallık’a %42 ihracat artışı kaydedildi.

RUSYA İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Ülke grubu pazarında en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat eylülde yüzde 44 artışla 608 milyon USD oldu. Fransa %32 ihracat artışı ve 459 milyon USD’lik ihracat rakamı ile ikinci büyük pazar oldu. Üçüncü büyük pazar konumundaki Birleşik Krallık’a yönelik ihracat ise %16 düşüşle 368 milyon USD olarak gerçekleşti. Eylülde önemli pazarlardan İspanya’ya %77, Romanya’ya %31, Fas’a %31, Yunanistan’a %218, Avusturya’ya %48, Portekiz’e %46 ihracat artışı yaşanırken, İtalya’ya %26, Polonya’ya %18, Rusya’ya %62 ihracat düşüşü kaydedildi.

AB ÜLKELERİ YÜZDE 74 PAY ALDI

Eylülde ülke grubu bazında lider olan Avrupa Birliği Ülkeleri ihracattan yüzde 74 pay aldı. AB Ülkelerine ihracat yüzde 19 artışla 2 milyar 704 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa Ülkeleri %12 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat %14 azaldı. Eylül ayında Afrika Ülkelerine %22 ihracat artışı yaşanırken, Bağımsız Devletler Topluluğuna %43, Ortadoğu Ülkeleri’ne %12 düşüş kaydedildi.

Yorumlar (0)

Gemlik'te üç harfli marketlere baskın! Vatandaşı mağdur ediyorlar

BTSO Başkanı Burkay: Kurumlara bilgi ve dayanışma ruhu hayat verir

Bencil sürücüler dronla tespit edildi

Trabzonspor takım otobüsü taşlanmıştı, 3 polisle ilgili flaş gelişme

Özgür Özel'den Bülent Arınç'a: Bizi hiç yalnız bırakmadı

Doğum izni ve ödemeler ailelerin yüzünü güldürecek

Osmangazi'de Ramazan nostaljisi

Firari suç makinaları Bursa'da yakalandı

Büyükşehir iftar sofrasını Yenişehir'de kurdu, coşkulu anlar yaşandı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde su kesintisi

Erkan Aydın: Bursaspor Süper Lig'e çıkacak

Kırmızı ışıkta geçtiler, tek tek tespit edildiler

Novi Pazar'da Ramazan coşkusu

Boğazı geçerken karaya oturdu

Adliye çıkışı dehşet saçtı, kalbinden bıçakladı

Önce dövdüler, sonra bıçaklayıp kaçtılar!

Uluabat'a Yaren'den sonra Nazlı da geldi

Bursa'daki AVM'de şüpheli ölüm! İtildi mi, düştü mü?

Bisikletiyle evine giderken canından oldu

Bursa Büyükşehir'in sosyal destekleri yüzleri güldürüyor

Bursa'da canlı yayında zincirleme kaza!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bayram ikramiyesi çıkışı

Osmangazi’de öğrencilere afet eğitimi

Bitmek bilmiyor, Bursa'da uyuşturucu baskını

BESAŞ, vatandaşa ramazan pidesi ikram etti

Orhangazi'de iftar coşkusu

Bursa'nın kadın liderleri iftarda buluştu

Erkan Aydın, vatandaşlarla aynı sofrada buluştu

Kurtlanmış sucukları vatandaşa satmışlar! Bursa'da baskın

Mustafa Bozbey, kardeşleriyle Saraybosna'da buluştu, iftar coşkusu yaşadı

Yükleniyor

loading