Kırmızı et krizi büyüyor, fiyatlar artıyor
Girdi maliyetlerinin düşürülememesi, yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden kırmızı et fiyatları yükselmeye devam ediyor. Türkiye’ye 2026’ya da hayvancılık alanında yüksek maliyetlerle giriyor.
Asgari ücretliler ile düşük maaş alan emeklilerin sofrasına girmeyen kırmızı et, 2026’ya da fiyat artışlarıyla giriyor. Devam eden şap hastalığından dolayı hayvan sayısında ciddi azalma yaşanırken, üretici zararının karşılanmadığı için sektörden çekiliyor.
İşçi maaşının açıklanmasının üzerinden henüz iki hafta geçmesine rağmen, kırmızı et fiyatlarındaki rekor artış hem üreticiyi hem de tüketiciyi şoka uğrattı. Sadece 14 günde kilogram başına 41 TL’yi bulan zamlar, mutfaklardaki yangını körüklerken; şap hastalığı, yem maliyetleri ve azalan hayvan sayısı sektörü adeta bir çıkmaza sürükledi. Kırmızı et piyasasında yaşanan bu tarihi zorluklar, yerli üretimin desteklenmemesi durumunda 2026’nın 'en pahalı yıl' olacağını sinyallerini veriyor.

ZAMLAR DEVAM EDİYOR
Yeni asgari ücretin ilan edilmesiyle birlikte piyasalar hızlı bir reaksiyon gösterdi ve bu durumun faturası ilk olarak temel gıda maddelerine kesildi. Dana bıçak yağsız etin kilogram fiyatı 11 Aralık’ta 528 TL seviyelerindeyken, 25 Aralık itibarıyla 569 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kuzu eti fiyatlarında da benzer bir ivme görülürken, haftalık bazda yaşanan 8 liralık artışlar dikkat çekti. Uzmanlar, alım gücünün hızla eridiği bu dönemde asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasının, vatandaşı kırmızı etten tamamen kopma noktasına getirdiğini belirtiyor. İktidarın süreci izlemekle yetinmesi ise tepkilerin odağında yer alıyor.
ŞAP HASTALIĞI ETKİLEDİ
Arz tarafında yaşanan krizin en büyük nedenlerinden biri olarak görülen şap hastalığı, Türkiye’deki hayvan varlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Hastalık korkusuyla pek çok üreticinin hayvanlarını vaktinden önce kesime göndermesi, piyasada yerli besilik hayvan bulmayı imkansız hale getirdi. Bu durumun doğal bir sonucu olarak Türkiye, tüketilen her 5 kilo etin 1 kilosunu dışarıdan almak zorunda kalarak ithalat bağımlılığını artırdı. Mera hayvancılığının bitme noktasına gelmesi ve yem hammaddelerinin %60’ının döviz bazlı ithal edilmesi, maliyet kontrolünü imkansız kılan en temel unsurlar olarak öne çıkıyor.
HAYVAN SAYISI AZALIYOR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası verilerine göre, Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığı son dört yıl içinde 18.1 milyondan 16.9 milyona gerileyerek kritik bir eşiğe düştü. Üreticinin omuzlarındaki yük sadece hayvan sayısının azalmasıyla da sınırlı değil; veteriner harcamalarında %65.2, yem fiyatlarında ise %35.5 oranındaki artışlar üretimi sürdürülemez kılıyor. Et ve Süt Kurumu tarafından uygulanan ithalat odaklı politikaların fiyatları düşürmediği gibi, yerli üreticiyi korumasız bırakarak sektörden kopmasına neden olduğu vurgulanıyor. Türkiye’nin hayvan ithalatında dünya ikincisi olması, krizin boyutunu küresel ölçekte tescilliyor.
Kaynak: Cumhuriyet
Bursa'da bir kamyon kaçak sigara ele geçirildi
Bursa'da kadınların hikayeleri konuşuldu
Bursa'da hapis cezaları olan firariler yakalandı
Eşek yüklü kamyonet devrildi, hayvanlar yola saçıldı
Toplum çürüyor! Telefonu elinden alınan kız, evden kaçtı
Minibüs ile otomobil çarpıştı, çok sayıda yaralı var
İyilik yapın ömrünüz bereketlensin
Kurtlar Vadisi'nin yalısı satışa çıktı, fiyatı dudak uçuklattı
Firar eden kazlar, eve döndü
Turizmin çekim merkezi: Yaren leylek ve Adem amca
Araçlarından inip kavga ettiler, bedeli çok ağır oldu
Can Ozan Bursa'daki müzik severleri coşturdu
Bursa'nın turizm mekanında sağlık merkezi yok
Galatasaray'ın yıldızına dev talip
Edebiyatın kalbi Osmangazi'de atıyor
Paramızın alım gücü yok oldu
Büyük hedefler Osmangazi'de buluştu
Bursa'da su sorununu sona erdirecek projede son viraj
Nefesler tutuldu, tek hedef Romanya
Fenomen kadın herkesin gözü önünde köprüden atladı
Zihinsel engelli kızının durumu babayı kahretti!
Bursa'daki fabrikada skandal, kimyasal kazanı temizleyen işçi öldü
Apartmanda tartışma çıktı, silahla vurup katletti
Bursa'nın Osmangazi İlçesi'nde su kesintisi
Dünya Sağlık Örgütü'nden Bursa çıkışı
Bahis ve şikeden içedeydi, Galatasaray'ın genç oyuncusuna tahliye
Zam yağmuru, yemek sektörü zorda!
DEAŞ mensuplarına operasyon
Tophane Meydanı'nda zemin yenilendi
Muhsin Yazıcıoğlu Bursa'da dualarla anıldı! Adalet arayışımız sürüyor
Yükleniyor
