Faiz indirimine tepkiler gecikmedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni adımları devam ediyor. Bu doğrultuda, Merkez Bankası’nın faizde indirime gitti, ekonomistlerden anında yorumlar geldi.

Haber 26.12.2024 19:03:00 0
Faiz indirimine tepkiler gecikmedi

Merkez Bankası’nın faizi 250 baz puan indirimle yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürüldü. Yaşanan son gelişme nas politikaları olarak değerlendirildi.

PPK karar metninde ‘gereken sıkılık sağlanmaya devam edeceği‘, ‘enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşse de dezenflasyonda risk olmaya devam ettiği’ne dikkat çekildi.

Kararı değerlendiren ekonomistler asgari ücretin apar topar 22 bin 104 lira olarak açıklanmasına dikkat çekti.

Sosyal medya platformu X’te ekonomistlerin yorumları şu şekilde:

Yalçın Karatepe: Sermayenin talepleri bir bir karşılanıyor

 Sermayenin talepleri bir bir karşılanıyor; asgari ücret enflasyonun çok çok altında artırılırken faizler de 250 puan indirildi.

Barış Soydan: Şahin gibi

 Merkez Bankası faizi 250 baz puan indirerek yüzde 47,5’e çekti. Bundan sonrası için “Her toplantıda tekrar bakacağız” dedi, yani “Arada pas geçebilirim” demeye getirdi.

Bu ifade şahin gibi. Gerçekten öyle mi olacak, yoksa aslında kesintisiz indirim süreci mi başladı, bundan sonrasını bu belirleyecek.

İris Cibre: Şahin indirim

“Öncü veriler aralıkta ana eğilimde düşüşe işaret ediyor. Ana eğilim iyileşiyor Ama enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşse de dezenflasyonda risk olmaya devam ediyor” denmiş.

 “Gereken sıkılık sağlanmaya devam edecek” deniyor. Maliye politikasının artan eş güdümü yine vurgulanmış. “Yani bize destek olun” deniyor. Kısaca indirdik ama reel faizi yukarıda tutacağız. “Data doğrultusunda hareket edeceğiz” deniyor.

 250 indirip koridoru daraltmak ne demek? Şahin indirim. Bankaların likidite fazla olduğunda borçlanma faizini yüzde 46’da tutuyorsunuz. Eğer üç puanda kalsaydı yüzde 44,5’a kadar inebilir demek olurdu.

 Bu da mevduat ve PPF faizlerini daha aşağı çekerdi. Bunu engellemek için koridor daraltıldı. Likidite sıkıştığında ise piyasa faizi yüzde 49 olacak. İndirim sürecine girileceği zaten belliydi. Mümkün olan en doğru şekilde yapıldığını düşünüyorum.

Tunç Şatıroğlu: Tek haneli enflasyon hedefinden vazgeçildi

 Enflasyon lobisinin istediği oldu. Böylelikle dün istediğini alan lobi bugün de beklediğim gibi istediğini almış oldu. 2025 sonu enflasyonunda yüzde 21 hedefinden ve tek haneli enflasyon hedefinden de vazgeçildi. Programın enflasyon kısmı çöktü. İkinci nas dönemli hayırlı olsun.

 Dr. Fatih Karahan görevde olduğu sürece tek haneli enflasyonun mümkün olamayacağını düşünüyorum. Geçmiş olsun Türkiye.

Hakan Kara: Merkez Bankası elinden geleni yapıyor

 Bana göre Merkez Bankası elinden geleni yapıyor. Bundan sonra top diğer politikalarda. Harcama artış hızını, kamu tarafından belirlenen fiyatları, siyasi sahipliğin derecesini ve kritik kurumlara dair düzenlemeleri yakında izlemenizi öneririm.

Mahfi Eğilmez: Enflasyon nöbeti hep olduğu gibi emekçide

Son iki günde önce resmi enflasyonun yüzde 33 altında asgari ücret açıklanarak ardından 2,5 puanlık faiz indirimiyle küçük ve büyük esnafın isteklerine yanıt verilmiş oldu. Enflasyon nöbeti hep olduğu gibi emekçide.

DİKEN

Yorumlar (0)

Bahis kumarında yeni gelişme! 65 kişi tutuklandı

Çiftçi isyan etti, satamadığı ürünü traktörle sürdü

Dolandırıcılık şebekesine operasyon

Sosyetenin kalbi yerle bir edildi

İlber Ortaylı'dan acı haber

Erkan Aydın: Mazeret değil, çözüm üretiyoruz

Kadının telefonun gasp eden suç makinasına Bursa'da operasyon

Kavurma yapılan atın sahibi isyan etti

Tırın yükü kaydı, tehlikeli anlar kamerada

Bursa'da 200 koyun alevlerin içinde kaldı

Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde sular kesilecek!

Driftçi maganda cezadan kaçamadı

Cumhuriyet’in sağlık alanındaki başarıları sergiyle anlatıldı

Başkan Erkan Aydın, vatandaşlarla iftar coşkusu yaşadı

Bursaspor Başkanı Enes Çelik'ten TFF büyük tepki

Dikkat: Bursa'nın o ilçesinde su kesintisi

Gemlik'te Ramazan coşkusu, hep birlikte oruç açtılar

Türkiye’nin en büyük karting pistİ Bursa'da hizmete giriyor

Çocuklar Mehmet Akif Ersoy'u yakından tanıdı

Mustafa Bozbey, Sancak'tan mesaj verdi: Ortak geçmişi hatırlıyoruz

Flyadeal havayolundan Bursa çıkarması

Egzoz patlatan magandaya ceza yağdı

Alkollü hemşire yaşlı kadına çarpıp öldürdü!

Yarış atını kestiler, belediyenin aşevinde kavurma yapıp yedirdiler

Evlerini yıkan CHP'li Mudanya Belediye Başkanı Dalgıç'a tepki gösterdiler

Gemlik'te üç harfli marketlere baskın! Vatandaşı mağdur ediyorlar

BTSO Başkanı Burkay: Kurumlara bilgi ve dayanışma ruhu hayat verir

Bencil sürücüler dronla tespit edildi

Trabzonspor takım otobüsü taşlanmıştı, 3 polisle ilgili flaş gelişme

Özgür Özel'den Bülent Arınç'a: Bizi hiç yalnız bırakmadı

Yükleniyor

loading