Çanakkale'yi geçilmez kılan stratejik kale ödüle layık görüldü

Gelibolu Yarımadası'nda bir asır sonra restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılan, Çanakkale Savaşları’nın sembolü Seddülbahir Kalesi, uluslararası ödüle layık görüldü.

Gündem 28.03.2026 15:37:00 0
Çanakkale

IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Kale 17. Yüzyıl kalesidir. Tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde 'Çanakkale Geçilmez' destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nda, Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir Kalesi, boğazın güvenliğinde çok önemli rol oynadı. 108 yıl önce 'yedi düvel'e karşı Mehmetçik ile beraber karşı koyan kale, isabet eden top atışlarıyla gazi oldu.

Çanakkale Boğazı'nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin gemilerinden atılan top mermileri ile büyük hasar alan Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen bir asırlık zaman diliminde doğa şartları nedeniyle zarar gördü. Harap haldeki kaleyi ayağa kaldırıp, açık hava müzesi haline getirmek için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Seddülbahir Kalesi Müzesinde, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyıldan bugüne kadar ki tarihi hakkında bilgilendiriliyor. Ziyaretçiler, Çanakkale Savaşları'nın ilk şehitlerinin yer aldığı kabristanı ziyaret edip, 1915 Çanakkale Savaşları'nın bu kalede yaşanan kısımlarını, o dönemin savaş malzemelerini, belgelerini inceleyebiliyor. Seddülbahir Kalesinin restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında çıkan Osmanlı asker künyeleri, Fransız cep saati, Osmanlı el bombası, Krupp topu namlu temizleme harbisi, Fransız ve Senegal asker palaları, Osmanlı mavzer süngüleri, Osmanlı süngü kını, Osmanlı palaska barutluğu, Osmanlı, Fransız ve Avustralya Asker Üniforması kol düğmeleri, mermiler ve Fransız mühimmat sandığı ile savaşın izleri yaşatılıyor.

Seddülbahir Kalesi Kısa Liste Ödülü'ne layık görüldü

25 yıl süren araştırma, belgeleme, projelendirme ve uygulama çalışmalarının son sekiz yılında proje yürütücülüğünü üstlenen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının ilk master projesi olarak Cumhuriyetin 100. Yılında tamamlanarak ziyarete açılan Seddülbahir Kalesi mimari koruma ve çağdaş müzecilik anlayışını bir araya getiren dönüşümüyle uluslararası bir başarıya imza attı. Kale, dünya çapında mimarlık ve tasarım projelerini ödüllendiren Wonder Global Design Awards 2025 kapsamında önemli bir ödüle layık görüldü. Wonder Global Design Awards; mimarlık, iç mekân tasarımı, ürün tasarımı ve kültürel projeler gibi farklı alanlarda yenilikçi ve etkili tasarım çalışmalarını uluslararası bir jüri tarafından değerlendirerek ödüllendiren prestijli bir organizasyon. Farklı ülkelerden mimarlar, tasarımcılar ve akademisyenlerden oluşan jüri; projeleri estetik değer, işlevsellik ve toplumsal katkı gibi kriterler doğrultusunda değerlendiriliyor. Bu kapsamda KOOP Architects tarafından tasarlanan Seddülbahir Kalesi projesi, ‘Mimarlık-Kültürel/Toplumsal Mimarlık (Müzeler, Sergi Yapıları ve Pavyonlar)' kategorisinde altın ödül kazandı. 

Yorumlar (0)

Çanakkale'yi geçilmez kılan stratejik kale ödüle layık görüldü

Muhsin Yazıcıoğlu, Yusuf Yüzlüler'de dualarla anıldı

Nilüfer'de şiir onur ödülü Nisa Leyla’ya verildi

Bursa'da 25 kişi tavuk dönerde zehirlendi!

Anahtar Parti, betonlaşan Bursa'da ata tohumu dağıttı

Bursa Büyükşehir, çiftçilerden sonra, arıcıları da kalkındırdı

Bursa'da camilere dadanan oltalı hırsız şok etti

Aracı bağlanan magandanın söyledikleri pes dedirtti

Bursa'daki evden 4 kamyon çöp çıktı

Bursa'da felsefe söyleşileri ufuk açıyor

Orhan Kemal'in hayatı tiyatro sahnesinde

Bereketin simgeleri kuzular, çayırlarda anneleriyle buluştu

Eski İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı görenler şaşırdı

Cengiz Kurtoğlu hastaneye kaldırıldı

İş makinası kar kütlelerinin içinde kayboldu

Trafiği tehlikeye attı, ehliyeti iptal edildi

Ot toplamak için evden ayrıldı,4 aydır haber yok

Zehir tacirlerine Bursa'da darbe! Tam 750 kilo

Tiyatrocular Bursa'da buluştu

Silahlı saldırganlara Bursa'da operasyon

BUSKİ, Gemlik'in altyapısını yeniliyor

Karları yarıp kanal açtılar

Yabancı uyruklu kadın 30'uncu kattan düştü

Islak mendilde uyuşturucu zulası

Fırtına seferleri iptal ettirdi

Önce eski eşini katletti, sonra kendi yaşamına son verdi

El freni çekilmeyen otomobil, faciaya davetiye çıkardı

Osmangazi'de milli heyecanı yaşadılar

Erdem Saker'den Bursa'da yaşayanlara su uyarısı

Bursa, dünyanın akıllı şehirler listesinde ışıldıyor

Yükleniyor

loading