Bursa Kestane Şekeri artık Avrupa markası

Bursa Kestane Şekeri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) girişimleriyle Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa Kestane Şekeri’mizin adını dünyaya taşıması; üreticilerimize, ticaretimize ve ihracatımıza

EKONOMİ 17.11.2025 16:50:00 0
Bursa Kestane Şekeri artık Avrupa markası

BTSO, Bursa’nın geleneksel lezzetlerini uluslararası ölçekte markalaştırmak amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar yurt içinde yedi farklı ürünün tescil sürecine öncülük eden BTSO, AB’den coğrafi işaret tescili alınması konusunda da önemli ilerlemeler kaydetti. Yapılan çalışmalar sonucunda Bursa Siyah İnciri, Gemlik Zeytini ve Bursa Şeftalisi’nin ardından Bursa Kestane Şekeri de kentin AB’den tescil alan dördüncü ürünü oldu.

ARTIK TESCİLLİ MARKA

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın coğrafi yapısı, tarımsal üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Sahip oldukları değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Burkay, “Bu doğrultuda şehrimize özgü geleneksel ve yöresel ürünler için coğrafi işaret tescili alma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa Kestane Şekeri için yürüttüğümüz Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil sürecini başarıyla tamamladık. AB Komisyonu, yaptığımız başvuruyu uygun bularak resmi tescili gerçekleştirdi. Bu tescil, kestane şekerinin kökeni, üretim yöntemi ve kültürel bağlarıyla Bursa’ya ait olduğunu tüm dünyaya belgelemiştir.” dedi.

“İHRACATA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

Coğrafi işaret tescilinin yerel üreticiye ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayacağını vurgulayan Burkay, “Bu tescil, kestane şekerinin doğru koşullarda üretilmesini güvence altına alırken, ulusal ve uluslararası tanıtımını da güçlendirecek. Bursa Kestane Şekeri’mizin dünya çapında bilinirliğinin artması, üreticilerimize, ticaretimize ve ihracatımıza önemli katkılar sunacaktır. Kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

120 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Bursa Kestane Şekeri, kestane meyvesinin kabuklarının soyulup şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesiyle elde edilen geleneksel bir üründür. Bursa’da 1900’lü yılların başından bu yana meşhur Şekerciler Çarşısı’nda kestane şekeri üretimi yapılmaktadır. O dönemlerde Ankara’dan Bursa’ya gelen heyetlerin dönüşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kestane şekeri götürdükleri de bilinmektedir. Uzun yıllar boyunca kestane şekerinin üretim merkezi Bursa, AB tescili ile bunu belgelemiş oldu.

Yorumlar (0)

Şehrin göbeğinde kurşuna dizdiler!

Lodostan zarar gören çiftçilerin yüzünü Bozbey güldürdü

Bursaspor Başkanı Enes Çelik'i ve futbolcuları bağrına bastılar

Hapis cezası olan kadın jandarmaya yakalandı

Yıldırım'da kadınlara gelir kapısı açıldı

Bursa'da uyuşturucu tacirlerine operasyon

Bursaspor taraftarına kötü haber

Bursa'da kaçak sigaracılara operasyon

Bursa'da PTT işçileri işten çıkarıldı, arkadaşları da iş bıraktı

Bursa'daki tekstilciler Londra'ya çıkarma yaptı

Nazım Hikmet'i Osmangazi'de andılar

Uludağ'da tatil yoğunluğu başladı! Akın akın geliyorlar

Jandarma Bursa'da cephanelik ele geçirdi!

Mesci-i Aksa senin umurunda mı?

Büyükşehir Hentbol Takımı rakip tanımıyor

Yetenek Evleri'nde çocukların hayallerini gerçekleştiriyor

Yunanistan'a şişme botlarla geçeceklerdi!

Yöresel ürün diye satacaklardı! Sahte sucuk operasyonu

Mahalleyi internetsiz bırakan 2 hırsız yakalandı! Fotoğraflarının çekildiğini fark edince..

' Gıda fiyatlarındaki artış vatandaşı canından bezdirdi'

Çocuklar kreşte ekmek yapmayı öğrendi

Bursa'da buzlanan yollara tuz dökülüyor

Bursa Büyükşehir'den dağ yöresi çiftçisine destek

Mustafa Bozbey'den dikkat çeken açıklama

Sokak hayvanlarına Yıldırım şefkati

Ayder'de olağanüstü görüntüler

Uludağ Üniversitesi'nden tecrübe adımı

Alevlere teslim oldu! Canını zor kurtardı

Uludağ'a yerli ve yabancı turist akını

Ekonomik krizden dolayı maça çıkamadılar

Yükleniyor