Gemlik Körfezi, evsel ve sanayi atıklarından dolayı kirlilik artarak devam ederken balık çeşitliliği de yok oluyor. Yaşanan sıkıntıyı kamuoyunun gündemine taşıyan STK’lar topladıkları imzaları teslimi sırasında açıklama yaptılar.  

“MARMARA’YI KURTARACAK ÇALIŞMA YAPILMALI”

Denizin daha da zehirleneceği projeye tepki gösteren DOĞADER Başkanı Murat Demir, "Balığımızı, denizimizi zehirleyecek olan bu projeye izin verilmesin diye imza kampanyası kapsamında topladığımız imzalarımızı teslim edeceğiz. Körfezden tonlarca suyu çekecek, kimyasalları Gemlik Körfezi'ne verecekler. Zaten Marmara Denizi, Marmara bölgesinin foseptik çukuruna döndüğü bu dönemde, ülke sanayisinin yüzde 65inin burada olduğunu göz önüne alırsak karar vericiler, ülke yönetenler Marmara Denizi'ni kurtaracak çalışmalar yapmaları gerekirken bu faaliyete izin veriyorlar. Bizler buna müsaade etmeyeceğiz. Bu faaliyetini Gemlik Körfezi'nde istemiyoruz” dedi.

5 BİN İMZA TOPLANDI

 Gemlik Kent Konseyi Başkanı Sedat Akkuş, "Gemlik halkının irade ve vicdanını temsil eden 5 bin imzayı devletimize teslim etmek için buradayız. 2020 yılından günümüze kadar MKS firmasının Gemlik Körfezinde yapmak istediklerini özetlemek gerekirse deşarj ile denizden çekecekleri saatte 5300 metre küp suyu, yani bir günde 200bin konutun kullanacağı suyu, ısıtılmış olarak Gemlik Körfezi'ne 25 derecede geri bırakacaklar. Bu durum geçtiğimiz senelerde yaşadığımız ve çabuk unuttuğumuz müsilajı da tetikleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum müsilajı tetikleyen üç nedeni Suyun ısınması, kirlenmesi ve buharlaşması olarak belirtmişti. Bu durum üç sorunu da tetikler vaziyette. MKS'nin %350'lik kapasite artışıyla 12 bin ton olan bir kimyavi madde de üretimi 50 bin tona çıkartması istemesiyle karşı karşıyayız. Bizler Gemlik'in havasına, suyuna, toprağına, dünyaca ünlü zeytinine kalıcı hasarlar verecek bu projenin karşısındayız. Gemlik Körfezinin İzmit Körfezi gibi dip çamuruna kokuya mağruz kalmasına, İzmir gibi balık ölümleri ile anılmasına müsade etmeyeceğiz dedi."

BURSA’YI KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bursa'da otobüs şoförü ile taksicinin yol verme tartışması... Bursa'da otobüs şoförü ile taksicinin yol verme tartışması...

Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, "Önemli olan şeylerden biri de Bursa Kent Konseyi ve bütün kent konseyleri yanınızda, çevre meclisleri, kadın meclisleri yanınızda. Çok güzel bir iş birliği içinde çalışıyoruz. Bursa'nın gerçek temsilcileri burada. Gemlik, Marmara, Bursa bizimdir ve korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi