Halkı fakirlik içinde yaşarken, ülke kaynaklarını ülke dışına kaçıran Suriye diktatörü Beşşar Esed'in dünyanın dört bir yanında milyarlarca parası olduğu kaydediliyor.

Suriye’den kaçmak zorunda kalan, halkını işkencelerden geçiren Beşşar Esed’in toplam servetinin 12,5 milyar sterlin olduğu belirtilirken, Esed ailesinin İngiltere’deki banka hesaplarında 163 milyon sterlinlik mal varlığı olduğu belirlendi.  İngiliz hükümetine paraların Suriye’nin inşası için kullanılmasıyla ilgili el konulması çağrılarının yapıldığı belirtildi.

2011 yılına ait mahkeme belgelerinde Esad’ın Londra’daki bir HSBC hesabında yaklaşık 40 milyon Sterlin tuttuğu ifade ediliyor.

 İngiltere’nin rejimine karşı uyguladığı yaptırımlar kapsamında paranın dondurulmuş olmasına ve eski diktatörün bu paraya erişiminin mümkün olmamasına rağmen, para faiz tahakkuk ettirmeye devam etti ve şu anda 55 milyon Sterlin’i aşan bir değere ulaştı.

Hükümet 163 milyon sterlinlik mal varlığını dondurmanın yanı sıra, Suriye yaptırımlarını ihlal eden İngiliz firmalarından da 150.000 sterlin para cezası tahsil etti.

Şimdi bakanların 2002 tarihli Suç Gelirleri Yasası kapsamındaki yetkilerini kullanarak paranın tam kontrolünü ele geçirmeleri ve yeni ve uluslararası kabul gören bir hükümet kurulduğunda Suriye’ye geri vermeleri çağrısı yapılıyor.

Muhafazakar Parti eski lideri Sir Iain Duncan Smith, “Suriye’de on yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmaların ardından, Birleşik Krallık Hükümetinin Suriye’deki çatışmaların ve Esad rejiminin mağdurlarını desteklemek üzere kararlı bir şekilde harekete geçmesinin tam zamanıdır. 2011 yılından bu yana Hükümet, Suriye yaptırım rejimi kapsamında Suriyeli kişi ve kuruluşlara ait 163 milyon Sterlinden fazla varlığı dondurmuştur… Ancak, utanç verici bir şekilde, bu fonların tek bir kuruşu bile Suriyeli mağdurlara yardıma yönlendirilmemiştir” dedi.

Muhafazakârların gölge Dışişleri Bakanı Priti Patel de bakanları harekete geçmeye çağırdı:

 “Esad ve yandaşları Rusya’da sürgünde yaşarken bu kazanımlardan faydalanamamalıdır. Hükümet, Birleşik Krallık’ta bulunan mal varlıklarını gözden geçirmek ve bunları Suriye halkının yararına yeniden kullanmak için mevcut tüm yetkilerini kullanmalıdır.”

Güney Kore’de neler oluyor? Güney Kore’de neler oluyor?

Hükümet ayrıca Esad’ın amcası Rıfat Esad’ın, aralarında en az 26 milyon sterlin değerinde olduğu tahmin edilen altı katlı Mayfair konağının da bulunduğu mal varlığını dondurdu.

Rıfat Esad, Beşar’ın babası olan kardeşi ve dönemin Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’a karşı başlatılan ayaklanmayı bastırmak amacıyla 1982 yılında Suriye kentinin ayrım gözetmeksizin bombalanması ve binlerce insanın öldürülmesi emrini vermesinin ardından “Hama Kasabı” olarak tanınıyor.

Esad’ın 200 ton altın, dünyanın dört bir yanındaki evler ve Orta Doğu ve ötesine yayılan bir iş ağı da dahil olmak üzere yaklaşık 12,5 milyar sterlinlik varlığı kontrol ettiği tahmin ediliyor.

Uluslararası insan hakları grubu Syria Campaign’in yönetici direktörü Razan Rashidi, bakanlardan parayı Suriye halkına iade etmelerini talep etti:

 “İngiltere bankalarındaki milyonlar Suriye halkına aittir ve pek çok can pahasına istiflenmiştir. Pek çok aile acı verici bir belirsizlik içinde, çocukları hakkında bilgi bekleyerek yaşıyor. Bu para onlara gönderilmeli”

Editör: Haber Merkezi