Yeni düzenlemeyle birlikte küçük işletme sahipleri, emeklilik için gereken prim gün sayısını 9,000'den indirebilecek. Öte yandan ev kadınlarına destek de gündemde.

2 Vyzz

Türkiye'de erken emeklilik, vatandaşların gelecek planlamalarında önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Takvim gazetesinin haberine göre, son zamanlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemelerle, özellikle Bağ-Kur prim eşitlemesi konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu düzenlemeler, küçük esnaftan büyük işletme sahiplerine kadar geniş bir kesimi ilgilendiriyor. 

3 çocuğa vergi indirimi ve uygun kredi geliyor 3 çocuğa vergi indirimi ve uygun kredi geliyor

Esnafa 5 Yıl Erken Emeklilik: Küçük esnaf için önemli bir adım atılıyor. Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 1 milyon esnaf için Bağ-Kur prim gün sayısı düşürülüyor. Şu an 9,000 gün olan prim şartı 7,200 güne indiriliyor. Bu düzenlemeyle esnaflar, 1,800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olabilecekler.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaflar ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaflar için prim gün şartı 7,200'ye indiriliyor. Bu düzenlemeyle EYT'li esnaflar 7,200 günü tamamladıklarında emekli olabilecekler.

Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerini desteklemek amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. İsteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede ev kadınları daha düşük prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler.

Özellikle anneler için emeklilik yaşının çocuk sayısına göre esnetilmesi ve yıpranma payı sistemi benzeri bir düzenleme getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeyle anneler, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılması ve prim eklenmesi gibi avantajlardan yararlanabilecekler.

TBMM'de SSK-Bağkur prim eşitliği, annelere sosyal güvence ve emeklilik imkanı gibi konular belirlenen takvim çerçevesinde görüşülecek.

Editör: Haber Merkezi