16 milyon emekliye yapılacak zam için sayılı günler kaldı. Son 6 aylık enflasyonla zam oranlarının netleşmesi beklenirken, temmuz zammı maaş maşa hesaplandı. 

R

Memur ve emeklilerin maaşı her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak’ta açıklanan enflasyon verisiyle memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı. Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmış, daha sonra yapılan düzenlemeyle 12 puanlık fark kapatılmış ve tüm emekliler yüzde 49.25 zam almıştı.

Şimdi gözler temmuzda oluşacak enflasyon rakamında. TÜİK’in son 5 ayda açıkladığı enflasyon temmuz zammına ışık tutuyor. Hatırlayalım. Enflasyon ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisan ayında yüzde 3.18, mayısta ise yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Böylece 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Merkez Bankası’nın yayınladığı haziran ayı piyasa katılımcıları anket sonuçlarına göre haziran enflasyonunun yüzde 2.52 olması bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon da yüzde 25.81 olarak gerçekleşecek.

Beklenti anketine paralel bir sonuç gerçekleşirse SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 26 civarı zammı cebine koyacak. Bu noktada kesin veriler 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. Bilindiği üzere bu yıl ‘Emekliler Yılı’ ilan edildi. Bu kapsamda kamu hizmetlerinde indirimler devreye alındı. Emeklilerin ek zam talepleri de var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ek zam çalışması olup olmayacağı ile ilgili “Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim” demişti. Yani 3 Temmuz itibarıyla bu konu da netleşmiş olacak.

Takvim gazetesinden Çığıl Ön Yener'in haberine göre emekli aylığında ve tazminatta başvuru tarihi önemli. Bu nedenle emekli adayları ‘Haziran mı Temmuz mu?’ diye soruyor. Maaş için fark sadece Aralık ve Ocak’ta oluyor. Tazminat için ise bazı kişiler Temmuz’u beklemeli... Tüm çalışanların hayali emekli olmak ve yüksek aylık almak. Emekli aylığının tutarı; prime esas kazanç ve çalışma süresiyle birlikte dilekçe verilen tarihe göre de değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle konuyla ilgili emeklilerden çok fazla soru geliyor.

Emekli zam oranları sızdı; en düşük maaş... Emekli zam oranları sızdı; en düşük maaş...

Öncelikle belirtelim, hesap farkı Aralık ya da Ocak aylarında verilecek dilekçelerde oluşuyor. Haziran'da veya Temmuz'da emekli dilekçesi vermek arasında bir maaş farkı olmuyor. İkisinde de aynı büyüme ve enflasyon verileri dikkate alınıyor. Haziran ayında emeklilik dilekçesi verenlere 1 Temmuz itibariyle aylıkları bağlanıyor. Aylık bağlanırken 2024'ün Ocak ayında yapılan yüzde 49.25 zam yansıtılıyor. Bu şekilde emekli aylığı bağlanan emekli, Temmuz zammından da yararlanıyor. Temmuz ayında başvuran emeklinin emekli aylığı da 1 Ağustos itibariyle bağlanıyor. Bu emeklinin hesaplanan aylığına 2024'ün Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlar da ilave ediliyor. Temmuz ayından sonra, örneğin Ağustos ya da Eylül ayında emekli olanlara da bu yıl Ocak ve Temmuz'da yapılan zamlar yansıtılarak emekli aylığı bağlanacak.

Editör: Haber Merkezi