Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025 yılından itibaren elektrik faturalarında kademeli zam uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Bakan Bayraktar,  elektrik faturalarında kademeli bir fiyatlandırma sistemine geçileceğini duyurdu. Bakan, fazla elektrik tüketenlerin daha yüksek bir maliyete katlanacağı bu yeni modelin detaylarının hala üzerinde çalışıldığını söyledi. DW Türkçe'den Pelin Ülker'in haberine göre 2025 yılında yürürlüğe girecek düzenlemeyle, özellikle üst gelir grubunun daha fazla etkilenmesi bekleniyor.

MODELİN ADALETSİZ OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

BTSO gıda sektörünü Bursa'da buluşturdu BTSO gıda sektörünü Bursa'da buluşturdu

Yeni düzenlemede, üst gelir grubunun nasıl belirleneceği önemli bir soru işareti olarak gündemde. Bakan Bayraktar, belli bir tüketim limitinin üstüne çıkanların bu grupta değerlendirileceğini söyledi. Ancak uzmanlar, bu limitin belirlenmesinin zorluklarına dikkat çekiyor. Çok sayıda elektrikli cihaz kullanan herkesin üst gelir grubunda olmadığını savunan eleştirmenler, modelin adaletsiz olabileceğini düşünüyor.

HER GELİR GRUBUNU İLGİLENDİRİYOR

Uzmanlar, bu açıklamanın Ekim ayında yapılacak elektrik zamlarına hazırlık niteliğinde olduğunu ifade ediyor. Makina Mühendisleri Odası’ndan Oğuz Türkyılmaz, elektrik fiyatlarına zam geleceğini ve bu zamların sadece yüksek gelir grubunu değil, diğer tüketicileri de etkileyeceğini belirtti. Özellikle mesken abonelerinin de bu artıştan kademeli olarak nasibini alacağı düşünülüyor.

Bakan Bayraktar, vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturalarının %60’ının devlet tarafından karşılandığını iddia etti. Ancak uzmanlar, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Sübvansiyonun sadece enerji bedeli üzerinden yapıldığı, faturalardaki diğer kalemlerin tüketiciye yüklendiği ifade ediliyor.

Editör: Haber Merkezi