Anadolu dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen maalesef bugün her iki konuda da olmamız gereken yerin epeyce uzağındayız. Topraklarımız var; ama doğru planlama yaparak yeterli teknik destek sağlayarak hakkıyla değerlendiremiyoruz. Meralarımız var; ama et fiyatları almış başını gidiyor. İhtiyacımızı karşılayabilmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir bir manzara değil.

Cumhur İttifakı AK Parti Nilüfer Belediye Başkan Adayı Celil Çolak, ilçeye bağlı köylerde tarıma hamlesini başlatmak için hayata geçirmeyi amaçladığı; “Nilüfer Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi” projesi hakkında açıklamalarda bulundu.   

“DOMATESTEN, BİBERDEN DOLAYI ENFLASYONDA OLUMSUZ ETKİLENMEMEMİZ GEREKİR”

Enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkat çeken Çolak; “Enflasyon rakamları açıklandığı zaman, domates, biber, bunlar söylendiği zaman gerçekten ağrımıza gidiyor. Biz bu noktada domatesten, biberden dolayı enflasyonda olumsuz etkilenmememiz gerekir. Bu topraklar bu kadar verimli, bu kadar bereketli olacak ve biz hala enflasyonda domates-biber fiyatından dolayı enflasyonda sıkıntı yaşayacağız. Olmaz, bunu aşacağız” dedi.

Çayır, mera, su kaynaklarının korunması, orman gibi alanların tarım dışı taleplere kapalı tutularak ekosistemin sanayi ve inşaat gibi sektörler tarafından tehdit edilmesinin önüne geçilmesini gerektiğinin altını çizen Çolak, hayata geçirmeyi amaçladı Nilüfer Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi hakkında şu başlıklar altında açıklamalarda bulundu:

TARIM ARAZİLERİ BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA İNCELENECEK

“Bilimsel yöntem ve araştırmalar ile tasarlanan ‘Nilüfer Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi’ doğamız ve canlılarımıza sahip çıkmak için kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefliyor. İlçe köylerindeki tüm tarım arazileri bilimsel veriler ışığında incelenecek, toprağa uygun ve katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi sağlanacak. Bu konuda ilgili bakanlıklardan destek istenecek.”

ENDEMİK GEN BAHÇELERİ OLUŞTURULACAK

“Nilüfer Tarım Araştırma ve Eğitim Merkezi çatısı altında yapılacak akademik araştırmalar ile bölgedeki ekosistemler, yabani hayvan ve bitki türleri koruma altına alınacak. Öte yandan genetik çeşitliliğin sağlanması amacıyla köyleri çevreleyen tarla ve araziler endemik gen bahçelerine dönüştürülecektir. Bu endemik bahçeler köyün çehresini bir doğa harikasına çevirecektir.”

ANADOLU TIBBI YENİDEN CAN BULACAK

“Nilüfer’in köylerine yetiştirilecek endemik bitkiler; tıbbi ve aromatik özellikleri olan türlerden seçilecektir. Akademik araştırmalar sonucu doğal yöntemlerle Calinus, Hipokrat, İbni Sina ve Lokman Hekim gibi Anadolu’da yaşamış dünyaca ünlü hekimlerin terkipleri yeniden uygulanacak ve bu bitkilerden sağlıklı içecekler, çaylar ve kürler oluşturulacaktır. Böylece 10 bin yıllık Anadolu tıbbının yeniden can bulacağı Nilüfer, doğal yaşam ve sağlık alanında bir marka haline getirilecektir.”

BÖLGESEL TANZİM MARKETLERİ

“Tarım üreticilerimizi destekleyerek, yönlendirerek ve teşvik ederek alım garantili projeyi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu projeyle üreticiyle, tüketiciyi birleştiren bir anlayışla Bölgesel Tanzim Marketlerini vücuda getireceğiz. Tanzim marketleri, köylüye, tarıma, toprağa sahip çıkılması için önemli bir adım. Bursa’yı Nilüfer’in liderliğinde bir bütün olarak ele alıyoruz. Bursa’mızın müthiş toprak zenginliğe sahip Nilüfer’in her değerini ayrı bir marka haline getireceğiz”

ÇİFTÇİLER VERİMLİ TOPRAKLA BULUŞACAK”

“İnşaat ve çevre düzenleme çalışmalarında hafriyatı alınan alanlardaki verimli topraklar rezerv alanlarına taşınacak. Buradan ihtiyaç duyulan verimsiz toprakla buluşturulacak. Öte yandan yine bilimsel veriler ışığında toprakların aşılanması suretiyle elde edilecek verimli topraklar, tarım üreticilerimize dağıtılacaktır.”

Editör: Bilal Kayaaltı