Geçtiğimiz yıla oranla gıda ürünlerine gelen zamlar vatandaşın alışveriş alışkanlığını değiştirdi. Ramazan’ın ilk günü Bursa’nın Osmangazi ilçesinin en eski pazarlarından birisi olan Tuzpazarı’nda görücüye çıkan iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri hurma, peynir, zeytin gibi kahvaltılık ürünler kilo yerine gramla alınmaya başlandı. Mahalle kasaplarındaki yüksek fiyatlardan dolayı Şehreküstü mahallesindeki et marketleri tercih eden vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

“ALIŞVERİŞTE AZALMA VAR”

Tuzpazarı’nda 50 yıldır esnaflık yapan Yüksel Yılmaz, Ramazan’ın ilk günü çarşıda hareketliliğin olduğunu belirterek, “Önünü alamadığımız zam sağanağı var. Geçen yıl 60 liraya sattığımız peynir 120 TL oldu. Fiyat artışları vatandaşın bütçesini etkilediği için zeytini, peyniri kiloyla değil gramla alıyorlar. Bir sene önce 50 TL olan hurma 140 lira ya çıktı. Çarşıda yoğunluk var ama alışverişte ciddi azalma söz konusu” dedi.

“KASAPTAN ALAMIYORUZ, KURUĞA GİRİYORUZ”

Mahalle kasaplarında 300 TL’ye satılan kıyma Şehreküstü’ndeki et marketlerde 200 liradan satışa sunulunca vatandaşlar işyerlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Hayat pahalılığına tepki gösteren vatandaşlar, “Girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı, fiyatlar bir türlü düşmüyor, düşürülemiyor. Ramazan geldi, market market geziyoruz, nerede ucuz ürün var almaya çalışıyoruz” şeklinde konuştular. Yaşanan zam sağanağına tepki gösteren Gürsel Kaderli ise, “Mahalle kasaplarında kıyma 300 TL olunca haliyle bizler de burada kuyruğa girip, kıyma ve az da olsa et alıyoruz. Bu manzaralar bana 1980’li yılları hatırlatıyor. İktidar maalesef fiyatları düşüremiyor. Canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapılmasına rağmen kırmızı ete iki ayda yüzde 25 zam geldi. Sahur ve iftar sofralarımıza misafir kabul edecek durumda değiliz. Zamlardan dolayı tüketim azalıyor, sonrasında üretimde düşüş yaşanıyor. Bu iyi bir şey değil” şeklinde konuştu.

"AK PARTİ'DEN ÖNCE CAMİLER KAPALIYDI"