Bursa’da ulaşım meselesinin çözümü için raylı sistem, yeni yollar, köprü ve kavşak yatırımlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan şehirde toplu ulaşım kültürünün yaygınlaşmasına yönelik çalışmaları da hayata geçiriyor. Trafiğe kayıtlı aracın 1 milyonu aştığı ve araç sayısının da her yıl 30-40 bin arttığı Bursa’da, her gün toplu taşıma araçlarında 1 milyondan fazla insan taşınıyor. Türkiye’nin en genç otobüs filosuna sahip Bursa’da ‘elektrikli otobüs’ dönüşümünü başlatan Büyükşehir Belediyesi, yüzde yüz yerli üretim olan iki elektrikli otobüsü Karsan Fabrikası’ndaki törenle bünyesine kattı.
GÜNDE 1 MİLYON 250 BİN YOLCU
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, birçok yeni yolculuğa başladıkları gibi bu kez de Bursa’da elektrikli otobüs yolculuğa başladıklarını söyledi. Hem Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hem de özel sektör bünyesinde elektrikli ve hibrit araçlarla alakalı dönüşümü adım adım ilerleteceklerini belirten Başkan Aktaş, Karsan firmasına da bu başlangıcın da hayırlı olmasını diledi. Bursa firması olan Karsan’ın bu güzelliğini öncelikle Bursa’da başlatmak istediklerini anlatan Başkan Aktaş, “Bu projenin halka halka tüm Türkiye’ye yayılacağına inanıyorum. Bütün şehirler ulaşımı konuşuyor ve ulaşımla alakalı planlamalar yapıyor. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak güzel işler yaptık. Doğanın korunması ve hava kalitesinin olumsuz etkilenmemesi noktasında da önemli işlere imza atacağız. 6 sene önce göreve geldiğimizde günlük 750 bin yolcu taşıyan Burulaş, bugün artık 1 milyon 250 bin rakamlarına ulaştı. Özel sektörle büyük bir mutabakat içerisinde işlemleri yapıyoruz. 65 yaş üstünü hiçbir sıkıntı yaşanmadan ücretsiz taşıyoruz. Özel sektörü sübvanse ediyoruz. Pandemi sonrası bazı günler taşıma oranları yüzde 11’lere kadar düşmesine rağmen biz hiç hız kesmedik. Son 4 senedir 5 büyük şehir arasında en ucuz ulaşım Bursa’da. 6 sene önce 115 liraya kart alan öğrencimiz, şimdi sadece 200 liraya alabiliyor. Bu konuda çok duyarlı davranıyoruz. 57 kilometrelik metro hatlarımıza süren çalışmalarla 20 kilometre daha katacağız. 22 kilometre de şehrin kuzey güney aksına gelecek. 89 kilometreye bu dönem çıkaracağız. 17 dizi, 68 tane metro aracımız geliyor. Bu süreç başladı” dedi.
18 METRE UZUNLUĞUNDA
Birilerinin hala ‘TOGG niçin Bursa’da?’ diye sorguladığı yerli ve milli gururumuz TOGG otomobillerinin Bursa’da üretilmesinden gurur duyduklarını anlatan Başkan Aktaş, “Otomobilin Türkiye’deki anavatanı olan Bursa’nın TOGG için tercih edilmesinde bir sebep vardı. Otomotiv yan sanayi konusunda ciddi altyapı var. Üç önemli otomobil markası bu şehirde. Bu kültür giderek hızla artıyor. Elektrikli taşıma araçları da giderek artıyor. Yeni dönemde 500 tane elektrikli otobüsü bünyemize katma hedefimiz var. Göreve başladığımızda 1087 olan araç sayımız, bugün 2575’e ulaştı. Yüzde 150’lik bir büyüme söz konusu. Bu iki otobüsle sürecin başlangıcını yaptık. Bursa’nın markası olan Karsan ile bu dönüşümü sağlayacağız. Karsan e-ata modeli, 18 metre uzunluğunda ve 27 oturan yolcu, 43 ayakta yolcu kapasitesine sahip. Yüzde yüz yerli üretime sahip araçlar, 4 saat şarj süresiyle 350 km yol yapabiliyor. Çevreci özelliğiyle karbon salınımı yapmayan araçlarımızda yolcular için 8 adet usb şarj soketi de bulunuyor. 24 milyon maliyetle de bu araçların sahibi olduk. Yeni dönemde emeklilere Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak da destek vereceğiz. Ramazan ve Kurban bayramlarında 1.500 TL’lik kart yüklemesiyle alışveriş imkânı sunacağız. Tüm sosyal tesislerimizden ve su faturalarında olduğu gibi tüm ulaşım araçlarında yüz 25 indirimli ulaşım imkânını sağlayacağız. Allah kazasız belasız sürüşler nasip eylesin” diye konuştu.