Bir dönem hayvancılık ve meyve üretiminde parmakla gösterilen Bursa’nın Keles İlçesi, mazisini mumla ararken, Gelemiç Köyü’ndeki çocuklar, gelenekler yaşatarak büyüklere örnek oluyorlar.

KAPI KAPI GEZİYORLAR

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip ‘Adak Geleneği’ için köy meydanında bir araya gelen minikler, daha sonra ellerinde taşıdıkları poşet ve kutularla kapı kapı dolaşarak büyükleri tarafından kendilerine verilen harçlıklarla birlikte kek, çikolata, pasta, şeker  gibi hediyeleri alarak bayram sevincini yaşadı. Kerpiç evleri ve dar sokaklarıyla büyüleyici bir görünüme sahip Gelemiç Köyü’nde yaşatılmaya çalışılan ‘Adak Geleneği’yle çocuklara birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun aşılanması amaçlanıyor.

BÜYÜK MUTLULUK

‘Adak Geleneği’ni gelecek nesillere kültür mirası olarak bırakmak istediklerini vurgulayan Gelemiç Köyü Muhtarı Kadir Kaya; köy sakinleri olarak kültürel değerlere sahip çıkmayı çok önemsediklerine dikkat çekerek; “700 yıllık bir geçmişe sahip köyümüzde ‘Adak Toplama Geleneği’ adını verdiğimiz etkinliğimizi arefe günlerinde gerçekleştiriyoruz. Köyümüz meydanında sabahın ilk saatlerinden itibaren bir araya gelen minik yavrularımız, Çocuklar adağın dağıtıldığı mahallelere bir an önce varabilmek için koşarak giderler. Köy sakinlerimiz tarafından büyük bir mutluluk ve sevgiyle karşılanan çocuklarımıza şeker, çikolata ve kek dağıtılır.  Harçlık verilir. Bayram öncesi çocukları sevindirmek ve dayanışma ruhunu aşılamak yapılan Adak Toplama Geleneğimizi bugüne kadar devam ettirdik, inşallah bundan sonra da devam ettireceğiz” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLSÜN 

Bursa'nın Keles İlçesi, hayvancılık ve meyve üretiminde ülke ekonomisine katkıda bulunan verimli bölgeye sahip olmasına rağmen, girdi maliyetlerindeki anormal artış üretimi bitme noktasına getirdi. Yaşanan bu dramadik durumun ardından ilçenin köylerinde yaşayanlar kentte göç etmek zorunda kaldı, istihdam alanları olmadığı için nüfus hızla yaşlanmaya başladı. Dağ ilçelerinde doğanlar, girdi mailyetlerinin düşürülmesi, hayvancılığa ve tarıma ciddi destekler verildiği takdirde doğdukları topraklara geri döneceklerini söylüyorlar. 

Osmangazi'de 6 ayda 2 bin 170 kedi ve köpek kısırlaştırıldı Osmangazi'de 6 ayda 2 bin 170 kedi ve köpek kısırlaştırıldı

Editör: Bilal Kayaaltı