EYT yasasının çıkmasıyla birlikte, kısmi emeklilik, 2000 sonrası SGK, BAĞKUR’LU ve 3600 kısmi emeklilik gibi konular en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Özellikle şartların değiştirilmesi ve yaşın esnetilmesi gibi konular gündemde önemli yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra staj ve çıraklık sigortası da dikkat çekmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2’nci turda kazanılması için bütün SGK mağduriyetleriyle ilgili çalışma yapılması talimatı verdi.

Yeni düzenlemelerin masaya yatırıldığı bir süreç yaşanmaktadır. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasıyla emekli olamayan vatandaşlar için yeni düzenleme Meclis’e sunulacaktır. Ancak şu an 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle kısmi emeklilik formülleri henüz netleşmemiştir. Şartların olgunlaştırılması beklenmektedir.

EYT’de, 3600 kısmi emeklilikte yaş şartının esnetilmesi üzerinde hükümetin çalıştığı bilinmektedir. Bu sayede geride kalan mağduriyetlerin giderilmesi hedeflenmektedir.

Kısmi emeklilik için belirlenen şartlar arasında ilk olarak 15 yıl çalışma şartı ve 3600 prim gününün ödenmiş olması gerekmektedir. Kadınlar için 58 yaş, erkekler için ise 60 yaş şartı aranmaktadır. Ancak sigorta başlangıcı 2000 yılından önce veya sonra olmasına göre durum değişkenlik göstermektedir.

 

Kısmi emeklilik düzenlemesiyle yaşlılık aylığı bağlanan vatandaşlar, en düşük emekli maaşını alacakları belirtilmektedir. Bu yeni düzenlemeyle emekli olan vatandaşlar en düşük 7500 lira emekli maaşı almaktadır. Ayrıca ev kadınlarına yönelik sağlanan bu destekle birlikte, anne olan kadınlar için de emeklilik imkanı sunulmaktadır. Çocuk sayısına göre emeklilik şartlarında iyileştirmeler yapılmaktadır.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI

Staj ve çıraklık ayrıntısı da emeklilik konusunda önemli bir detayı oluşturmaktadır. Kadınlar normal şartlar altında emekli olmak için staj başlangıcıyla yapılan sigorta ve staj sürelerini dikkate alamamaktadır. Ancak şu anda kadınlar eksik primlerini tamamlamak için doğum borçlanması yapabilmektedir. Staj ve çıraklık sigortasının başladığı tarihten sonra doğum yapmış olan anneler, doğumlarına kadar olan süreleri 3 çocuğa kadar borçlanarak 2.160 gün kazanabilmektedir. Bu eklenen süreler, prim gün sayısına eklenerek belli şartlarda 6 yıl erken emeklilik imkanı sağlamaktadır. Staj başlangıcı doğumdan önce gerçekleşmişse, bu durum borçlanma için geçerli sayılmaktadır.

EYT yasasının yasalaşmasıyla birlikte, emekli olamayan 4 milyon vatandaş için yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır. Kısmi emeklilik ve diğer düzenlemelerle birlikte emeklilik hedefine daha kolay ulaşma imkanı sağlanmıştır. Yasal düzenlemelerde yaşanan değişiklikler ve hükümetin üzerinde çalıştığı yeni formüller, emeklilik konusunda umut vadetmektedir. Emekli olma şartlarının iyileştirilmesiyle birlikte, daha fazla vatandaş emeklilik imkanından yararlanabilecektir.